Hybridilajikkeet – mitä ne ovat ja miksi ne kiinnostavat?

Hybridilajikkeilla tarkoitetaan viiniköynnöslajikkeita, jotka syntyvät kahden tai useamman lajikkeen risteytyksestä. Tyypillisesti hybridilajikkeissa risteytetään perinteisiä eurooppalaisia viinilajikkeita (vitis vinifera) jonkun muut vitis-lajikkeen kanssa.

Suurimmat motiivit hybridilajikkeiden jalostukselle ovat luonnonmukaisen sään- ja taudinkestävyyden parantaminen. Ilmastonmuutoksen myötä Euroopan perinteisten viinialueiden sääolosuhteet ovat muuttuneet, tuoden mukanaan myös uusia kasvitauteja ja tuholaisia, mikä on vaikuttanut perinteisten lajikkeiden menestymiseen ja satomääriin. Lisäksi kiinnostus luonnonmukaisesti tuotettuihin viineihin on kasvanut vuosi vuodelta: hybridilajikkeet pärjäävät luonnostaan paremmin tauteja ja tuholaisia vastaan, minkä ansiosta esimerkiksi kasvinsuojelu- ja torjunta-aineita ei viljelyssä tarvita.

Luonnostaan kestäviä

Hybridilajikkeet eivät suinkaan ole uusi asia, vaikka niiden jalostus onkin viime vuosina lisääntynyt räjähdysmäisesti. Esimerkiksi Pohjois-Italian Alto Adigen alueella viinintuottaja Thomas Niedermayrin tilalla on alusta saakka keskitytty PIWI-hybridilajikkeisiin, jotka ovat risteytetty eurooppalaisista ja muualta, kuten Pohjois-Amerikasta, peräisin olevista sienille vastustuskykyisistä lajikkeista. Näiden rypälelajikkeiden viljelyyn ei tarvitse käyttää lainkaan kemikaaleja tai torjunta-aineita, edes orgaanisesti hyväksyttyjä kuparia tai rikkiä.

Tuottaja Thomas uskookin tarhojen hyvinvoinnissa luonnonvoimaan ja köynnöksien vahvistamiseen käytetään biodynaamisen mallin mukaisesti erilaisia kasviperäisiä uutteita. Tämä myös houkuttelee mehiläisiä ja muita hyödyllisiä hyönteisiä, jotka taas puolestaan luovat monimuotoisuutta ja tekevät tarhoista entistä vahvempia.

Hybridilajikkeita on viime vuosina alettu jalostamaan ja testaamaan laajasti ympäri Eurooppaa, myös hyvin perinteisillä viinialueilla, kuten Italian Piemontessa sekä Saksan Moselissa ja Pfalzissa. Sen lisäksi, että hybridilajikkeet mahdollistavat menestyksekkään viinintuotannon muuttavassa ilmastossa ja ympäristössä, tuovat ne perinteisten tuottajien portfolioon myös uusia mielenkiintoisia ja erottuvia viinejä.

Tuttuja aromeja

Hybridilajikevariaatoiden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, minkä ansiosta hybridilajikeviinit ovat monipuolisia ja äärimmäisen mielenkiintoisia. Tässä pari mielestämme kiinnostavaa esimerkkiä:

Cabernet blanc on perinteisen cabernet sauvignon –lajikkeen ja saksalaisen regent-lajikkeen risteytys, jota viljellään tällä hetkellä pääosin Pfalzin alueella Saksassa. Cabernet blancin aromimaailmassa on tyypillisesti muun muassa herukkaa, karviaista ja sitruunaa, toisinaan myös yrttisyyttä. Monen mielestä aromeissa on samankaltaisuutta sauvignon blacin ja rieslingin aromien kanssa.

Sauvignac on kehitetty alunperin Sveitsissä risteyttämällä sauvignon blanc, riesling ja homeelle vastustuskykyisiä lajikkeita. Sauvignaceissa on runsaasti rieslingeistä tuttuja hedelmäisiä ja sitruksisia aromeja, mikä tekeekin siitä monelle suomalaiselle viininystävälle erityisen kiinnostavan lajikkeen.

Molemmat lajikkeet luokitellaan PIWI-lajikkeiksi, eli ne ovat erityisen vastustuskykyisiä erilaisille sienille ja homeille. Ne ovat myös jalostettu pärjäämään hyvin erityisesti pohjoisemman Euroopan vaihtelevissa sääolosuhteisissa.

Tutustu tuottajiin

Me Soil Wine Groupilla olemme äärimmäisen kiinnostuneita hybridilajikkeista ja niistä valmistetuista uudenlaisista viineistä.

Portfoliostamme löydät esimerkiksi jo aiemmin mainitun Thomas Niedermayrin tuotantoa, joka on keskittynyt erityisesti souvignier gris, solaris ja bronner –lajikkeisiin. Jokaisella lajikkeella oma täysin erilainen aromaattinen profiilinsa ja ne tarjoavat maistajalleen ehdottomasti jotain täysin uutta.

Hazy Wines puolestaan on saksalaisen Gut von Beiden tilalta tutun Philipp Müllerin oma henkilökohtainen uusi projekti, joka vie luonnonmukaisen työskentelyn askelta pidemmälle. Philipp keskittyy Hazy Winesin kanssa vahvasti PIWI-lajikkeisiin ja interventiot pidetään erittäin vähäisinä. Tilalla viljellään muun muassa souvignier gris, sauvignac, scheurebe ja cabernet blanc –lajikkeita.

Hazy Winesin suodattamaton sauvignac-sekoite Naked in the Wild on tasapainoinen ja monipuolinen seurustelu- ja ruokaviini, joka tarjoaa raikkaita syysomenaisia, sitruksisia ja kukkaisia aromeja. Viini löytyy myös Alkon valikoimasta, joten kokeile rohkeasti!