1701 FRANCIACORTA - Silvia &Federico Stefini

Brescia, Lombardia, Italia
Santa Giulian kukkulan huipulla sijaitsee 1700-luvun villa Palazzo Cazzago, mikä on ollut 1701 Franciacortan tyyssija vuodesta 2009. Projektin takana löytyvät sisarukset Silvia ja Federico Stefini.
Projektin nimi 1701 kunnioittaa vuotta, milloin talon ”Brololta”, 4 hehtaarin kivimuureilla ympäröidyltä tarhalta poimittiin sen ensimmäisest rypäleet. Heillä on yhteensä 10 hehtaaria tarhoja, mitä ollaan alusta alkaen hoidettu luonnonmukaisin menetelmin. Vuonna 2015 talo otti ison harppauksen eteenpäin, milloin he saivat Demeter-sertifikaatin, tehden heistä ensimäisen biodynaamisertifikaatin Franciacorta-talon. He kuuluvat myös Renaissance des Apellations-organisaatioon.
Talo valmistaa ainoastaan kuivia kuohuviinejä ja niissä käytetään pääsääntöisesti tunnettuja samppanjalajikkeita chardonnayta ja pinot noiria. Tarhoilla kaikki tapahtuu tietenkin manuaalisesti ja uuden biodynaamisen sertifikaatin tuodessa lisämaustetta, talo seuraakin hyvin tarkkaan herra Rudolf Steinerin luomia metodeja. Kellarissa alkoholikäymiseen käytetään enimmäkseen terästankkeja, mutta myös muutamia tammitynnyreitä löytyy, missä talon lippulaivat pääsevät viihtymään. Viime aikoina talo on myös lisännyt amfora-ruukkuja viinikellarin kapasiteettiin ja näitä käytetäänkin talon uusien viiniprojektien, kuten Sullerban ja Surnàtin valmistuksessa. Molemmat näistä heidän uusista vinkuista valmistetaan yksinomaan chardonnay-lajikkeesta ja kellarissa interventiot pidetään hyvinkin minimissään. Sullarba on heidän Pétillant Naturel-kupliva ja Surnàt still valkoinen.
1701 Franciacortan vuosituotanto pyörii n. 50 000 pullon tietämillä. Aina alkuperää kunnoittava ja tarhatyöskentely edellä menevä toiminta onkin vienyt heidän viinejä ympäri ämpäri ja moni heidän vinkuistaan on napannut myös kansainvälisesti merkittäviä mainintoja! Kaiken kaikkiaan kyseessä on aivan mahtava projekti, mitä on mahtava päästä maistelemaan myös täällä pohjoisessa.