ANDI WEIGAND

Franken, Saksa
Weigandin viinitalo sijaitsee Frankenin viinialueella Baijerissa, Iphofenin pikkukaupungissa. Kylä on tunnettu keskiaikaisesta muurista ja laadukkaista viineistään. Näitä pitkiä perinteitä vaalii myös nuori viinintekijä Andi Weigand, joka jatkaa perheensä pitkiä perinteitä viinintekijänä.
Viinintekemisen suhteen Andi luottaa kovasti villihiivoihin, eikä lisää kultivoitua kamaa koskaan käymisen aloittamiseksi tai tietyn makuprofiilin saavuttamiseksi. Tämän vuoksi hän on nimennyt koko viinisarjan Der Wilde (villi) -nimiseksi. Nimen etymologian taakse kätkeytyy myös talon uusi suunta, jossa perinteisen rangen rinnalle on tullut myös kirkastamattomia viinejä, jotka seuraavat low intervetion -ajattelumallia entistäkin tarkemmin, jolloin sulfiittilisäyksistä on luovuttu kokonaan ja kirkastusta ei tehdä lainkaan. Luomulabelin alla tila on ollut vuodesta 2017.
Weigand tunnetaan kaikkein parhaiten sylvaner-lajikkeesta, joka on Frankenin alueen trademark. Andi on myös hakenut oppia Soil Wine Groupin tutuilta Adeneuerin veljeksiltä Ahrin alueelta. Erityisesti oppia Ahrista tarttui spätburgunderin kasvattamiseen ja viinintekemiseen. Punaviinit näyttelevät prosentuaalisesti erittäin pientä osaa Andin tekemisessä, mutta sitäkin isompi rooli on talon lippulaiva pinot noirilla, joka saa kypsyä vähintään 24 kuukautta ennen pullotusta. Muutoinkin teräksen rinnalla Andi luottaa vanhoihin puusammioihin, joissa tykeimmät sylvanerit saavat kypsyä 1,5 vuoden ajan. Sylvanerin ja spätikan lisäksi n. 500 metrin korkeudessa sijaitsevilta tarhoilta löytyy bacchusta, scheurebea ja müller-thurgauta. Maaperä tarhoilla vaihtelee kivi- ja hiekkaisen maaperän välillä, josta paikoin löytyy myös mineraalista kalkkikiveä.
Ilmasto Frankenissa toimii parhaiten muille lajikkeille kuin rieslingille; talvet ovat kylmiä, vuotuinen sademäärä korkea ja syksyn yleensä viileämpiä kuin muilla tunnetuilla viinialueilla. Tästä johtuen myöhään kypsyvät lajikkeet eivät menesty alueella niinkään verrattuna hiukan tuntemattomampiin saksalaisiin lajikkeisiin.