BIODYN WEINHOF HAIDER - Eva & Berthold Haider

Apetlon, Burgenland, Itävalta
Haiderin biodynaaminen viinitila sijaitsee Apetlonissa, Neusiedler-järven itäpuolella. Järven ympäristö on tunnettu toinen toistaan tunnetuimmista tekijöistä ja alue nauttii Itävallan nykymeiningissä suurta suosiota. Haiderin suvun juuret ovat syvällä Burgenlandin maaperässä, sillä suku on harjoittanut maataloutta alueella jo 1800-luvun loppupuolelta saakka. Nykyisen tilan peräsimessä ovat pariskunta Berthold ja Eva Maria.
Tila on siirtynyt entistä luonnonmukaisempaan suuntaan viimeisten 15 vuoden aikana ja Demeter-sertifikaatin alla toiminta on ollut vuodesta 2016. Luonnonläheinen elämäntapa kantaa pariskunnalla paljon laajemmalle kuin ainoastaan viinien valmistukseen. Tilalla elämää riittää vuohista, omasta kanalasta ja suurista puutarhoista lähtien ja valtaosa energiasta kaikkeen toimintaan saadaan omista aurinkopaneeleista.
Viiniköynnökset kasvata tilan välittömässä läheisyydessä. Tarhojen maaperä on monipuolinen, joissa esiintyy niin hiekka-, savi-, kuin soramaata. Tilalla valmistetut biodynaamiset kompostivalmisteet tukevat viiniköynnösten kasvua luonnollisella tavalla ja ylläpitävät tarhojen bioversiteettiä tukien niiden ja ympäröivien kasvien hyvinvointia. Rypälelajikkeita esiintyy kattavasti ja valkoisten osuus lajikkeista on alueelle hiukan epätyypilliseen tapaan yli 50%. Blaufränkisch ja zweigelt ovat ehdottomat kunkut punaisella puolella ja valkoisista lajikkeista tarhoilta tapaa gelber muskatelleriä, pinot blancia, chardonnayta. grüner veltlineriä, sauvignonia sekä furminttia. Valtaosa valkoisista lajikkeista saa fermentaatiossa osansa kuorien kanssa kypsymisestä ja talon tyyliksi onkin kulminoitunut raikas suutuntuma, jossa kuorien tuoma puraisu on miellyttävästi taustalla. Viimeisten kahden vuoden aikana tila on luopunut kokonaan rikkilisäyksestä ja muutenkin homma halutaan pitämään mahdollisimman kevyenä kellarissa. Noin kahdeksan hehtaarin tarhoilta saadaan vuosittain viiniä noin 60 000 pullon verran.