DOMAINE AMI - Paul Marchand-Perarnau & Willy Roulendes

Maranges, Burgundi, Ranska
Domaine Ami sai alkunsa vuonna 2013, kun pitkäaikaiset ystävykset Paul ja Willy päättivät yhdistää oppimansa ja voimansa. Willy on enologi, joka on kahdenkymmenen vuoden aikana työskennellyt muun muassa Domaine de Montillessa Puligny-Montrachet’ssa. Paul on koulutukseltaan sommelier, jonka työpaikkoihin lukeutuu muun muassa maahantuontia Dynamic Winesilla Lontoossa, sommelierin työtä ympäri Ranskaa sekä viinitilatyötä La Maison Romanella Vosne-Romanéessa. Hän on päässyt vuosien aikana kartuttamaan osaamistaan lahjakkaiden viininviljelijöiden, kuten Oronce de Belerin ja Dominique Hauvetten kanssa, joilta opittua on mukana Amin nykytuotannossa. Côte de Beaunen terroir on myös tullut vuosien saatossa kaveruksille tutuksi ja yhteisen projektin alkuvaiheessa ensimmäiset tarhat hankittiin Marangesin laaksosta, eteläisestä Cotê de Beaunesta.
Tila koostuu noin kahdesta hehtaarista tarhoja, joiden lisäksi Paul ja Willy ostavat parin hehtaarin arvosta rypäleitä lähialueen luomuviljelijöiltä eri kylistä ympäri Cotê d’Oria, Beaujolaista sekä Chablis’ta.. Sadonkorjuun aikana he poimivat rypäleet ystäviensä kanssa parhaaksi katsomallaan hetkellä – joskus aikaisemmin ja joskus myöhemmin kuin viljelijä itse – saavuttaakseen halutun tasapainon ja tyylin. Kellarissa toimitaan luonnollisten hiivakantojen avulla ja ilman lämpötilakontrollia, joka vaatii suurta paneutumista yksityiskohtiin. Ilman kontrollia jokainen vuosikerta on myös täysin erilainen ja minkään opitun kaavan monistaminen ei ole mahdollista. Kaikki viinit saavat osakseen tammikypsytystä, mutta uusia tynnyreitä ei käytetä. Kypsytysajat ovat pitkiä ja mehun stabilointi tapahtuu ajan kanssa. Yleensä noin vuoden tammikypsytyksen jälkeen viinit laitetaan isompiin tankkeihin rauhoittumaan kuukaudeksi ennen pullotusta. Toinen syy tähän on se, että ilman lämpötilakontrollia kellarin lämpötila saattaa nousta 18-19 asteeseen, jolloin riski volatiilihapokkudeen ja muiden ei haluttujen atribuuttien riski kasvaa. Terästankissa lämpötila on vakaampi ja ilman lisäyksiä toimiessa matalampi lämpötila ennen pullotusta on tärkeää saavuttaa. Paul ja Willy puhuvat paljon luonnonmukaisen viininvalmistuksen puolesta ja alleviivaavat tekemisessään mahdollisimman vähäisen intervention merkitystä lopputuotteessa. Luonnollisesti viinejä ei suodateta eikä kirkasteta ja vuosikerrasta 2020 lähtien niihin ei tehdä sulfiittilisäystä.
Näitä pienen tuotantomäärän viinejä saamme Suomeen pienen määrän vuosittain ja otamme ne erittäin suurella ilolla vastaan. Mahtavan hinta-laatusuhteen omaavia, omaleimaisia ja hienosti ikääntyviä Burgundeja ei ole koskaan liikaa saatavilla.