DOMAINE BERSAN - Pierre-Louis and Jean-François Bersan

Saint-Bris-le-Vineux, Burgundi, Ranska
Bersanin perhe on viljellyt maata Saint-Bris-le-Vineuxin kylän liepeillä vuodesta 1453. Tätä nykyä talon peräsimessä ovat Jean-François ja hänen poikansa Pierre-Louis, jotka jatkavat perheen perintöä Auxerren ja Chablis välissä. Perheellä on tarhoja hiukan vajaa 20 hehtaaria, joista kaksi kolmasosaa on omistettu valkoisille lajikkeille. Perhe tuottaa viinejä Burgundi- Côte d’Auxerre-, Chablis-, Irancy- ja Saint Bris -luokituksien alle, joista viimeisin edustaa ainoaa Burgundin Sauvignon Blancista valmistettua viiniä. Luonnonmukaiselle tarhatyölle ollaan viime vuosina annettu entistä enemmän aikaa sekä rakkautta. Keinotekoisista lannoitteista ja torjunta-aineista ollaan luovuttu kokonaan ja konvertio luomuun on käynnissä. Rivien välissä kasvaa paljon aluskasvillisuutta ja tarhoja hoidetaan viinitarhoista saatavalla köynnösjätteellä, joka kompostoidaan ja käytetään uudelleen. Sertifioinnin luonnonmukaisesta viljelystä talo saa vuoden 2022 aikana.
Perheen tilukset ovat vuosien saatossa kasvaneet Saint Bris’tä ensin Auxerren alueelle ja sieltä edelleen Chablis’n ja Irancyn maille. Vanhimmat köynnökset löytyvät aivan Saint-Bris-le-Vineuxin kylän laitamilta sekä hiukan etelämmästä Irancysta. Maaperä tarhoilla on alueelle tyypillistä; jurakauden kalkkikiveä, jossa maaperän päällikerros on suhteellisen tasaista kalkkipitoista marlia, jonka lisäksi siinä on ohut kerros merikalkkikiveä. Maaperän tunnetuin alue lienee Chablis, mutta päätään nostavat alueet Chitry ja Irancy aivan Saint-Bris-le-Vineuxin vieressä koostuvat pitkälti täysin samaisesta aineksesta. Chardonnayn ja Pinot Noirin lisäksi Aligote ja Sauvignon -rypäleet nauttivat kyseisestä maaperästä. Sauvignon sekä Aligote -tarhat ovat lähes kokonaan pohjoisrinteillä, jonka ansiosta rypäleet pääsevät kypsymään ihanteellisissa olosuhteissa ja niihin muodostuu upea hedelmärakenne. Viinit kypsyvät talon labyrinttimaisissa kellareissa aivan kylän keskustan tuntumassa. Kellarityö on pitkiin perinteisiin nojaavaa ja edellisiltä sukupolvilta kerätty tietotaito kulkee vahvasti viininvalmistuksessa suvussa.