DUFAITRE - LAURENCE & RÉMI DUFAITRE

Saint-Etienne-des-Oullières, Beaujolais
Rémi Dufaitre tutustui viinien maailmaan työskennellessä ympäri ämpäri Etelä-Ranskaa täytettyään 16 vuotta. Yksi suurista innoittajista on ollut hänen serkkunsa, Jean-Louis Dutraive, jonka Domaine de la Grand’Cour -tilalla Rémi on hankkinut tarkemmin oppinsa ja rakkaus natural-stailin viineihin syttyi näinä vuosina. Myös toisenlainen rakkaus roihahti samoilla tarhoilla, sillä taideopiskelija Laurence oli tullut tilalle poimimaan rypäleitä sadonkorjuun aikaan. Vuonna 2001 Remí hankki vaimonsa Laurencen kanssa Domaine de Botheland -tilan ja pyörät alkoivat toden teolla pyöriä. Tilan mukana tulleen sopimuksen myötä rypäleet oli myytävä osuuskunnalle seuraavan viiden vuoden ajan ennenkuin tilan uusi isäntä saisi alkaa pullottaa vinkkua itse. Tämä sopikin erinomaisesti Rémille, sillä hinta mikä rypäleistä maksettiin oli sama, olivat tarhat sitten luomua tai ei. Vähitellen pariskunta aloitti siirtymisen luomuviljelyyn ja samalla he hankkivat pari tarhaa Brouillyn sekä Côte de Brouillyn kylistä. Samanaikaisesti Rémi työskenteli vielä Jean-Claude Lapalun tilalla ja tämän kellari näyttelikin näinä vuosina tärkeää roolia tulevaisuuden viininteossa.
Vuonna 2006 Rémi ja Laurence vapautuivat tilan mukana tulleista velvotteista, mutta eivät suin päin rynnänneet pullottamaan mehua itse. Rémi jatkoi rypäleidensä myymistä vielä seuraavien kolmen vuoden ajan, tehden samalla tarkkoja havaintoja tarhojensa hiivakannoista sekä hyvinvoinnista. 2010 hän koki, että tarhojen ”detox” oli valmis ja kaikki oli valmista ensimmäiselle omalle vuosikerralle. Tämä näkikin päivänvalon muutaman tuhannen pullon merkeissä. Kun kivenheiton päässä sijaitsevan tilan Jean Foillard maistoi Rémin viiniä, hän tunnisti ilmeisen lahjakkuuden. Hän ottikin parikymppisen viinintekijän siipiensä alla ja esitteli hänen viinejään Pariisissa omille kontakteilleen ja palaute oli vaikuttavaa. Talon suosio oli kerralla sinetöity.
Tätä nykyä (ex)-pariskunnalla on 11 hehtaaria tarhoja, joista lähes kaikki ovat omistettu gamay-rypäleelle. Joukossa on yksi tarha chardonnayta, josta tulee oiva Beaujolais Village Blanc. Pariskunta tekee viininsä klassisella hiilidioksidikymisellä, käyttäen kokonaisia rypäleitä. Rypäleet lajitellaan huolellisesti ja suojaamiseksi käytetään hiukan hiilidioksidikaasua. Lämpötilakontrollia ei ole lainkaan ja kaikki viinit tehdään samalla tavalla. Tällä tavoin pienetkin erot alueiden ja tarhojen välillä ovar maistettavissa ja nähtävissä. Viinit ikääntyvät sementtitankeissa sekä vanhoissa tynnyreissä, jota Rémi ostaa muun muassa Pascal Clairetilta Jurasta ja Fred Cossardilta. Etenkin Cossardin käytetyt ja laadukkaat tynnyrit toimivat erityisen hyvin herkän Gamayn kanssa. Jokainen cuvée arvioidaan ennen pullotusta ja niihin lisätään 0-2mg sulfiittia, riippuen viinin tasapainosta.
Rémi ja Laurence Dufaitre seuraavat tarkoin Jules Chauvetin ”luomaa” lähestymistapaa tehdä kevyempiä, aromaattisia ja silkkisen pehmeitä viinejä. He jatkavat Lapierren, Foillardin ja kumppaneiden viitoittamalla polulla ja näitä viinejä juodessa voi todellakin todeta, että Chauvetin viisaus on hyvissä käsissä!
Valitun kaltaisia tuotteita ei löytynyt.