LE SOULA - Gérard Gauby & Wendy Paille

Fenouilledes, Roussillon, Ranska
Mark Walford ja Roy Richard perustivat 1980-luvun lopulla ranskalaisiin viineihin erikoistuneen maahantuontifirman Lontoossa. He toivat lukuisten laatutuottajien ohella maahan Gérard Gaubyn viinejä Roussillonista. Gaubyn viineistä välittyi alueen mahtava laatupotentiaali, jonka viileämpi ilmanala yhdistettynä ainutlaatuiseen terroiriin tarjoaa. Markin ja Royn mielestä viineissä oli aina jotain erityistä, jolla ne erottuivat muista. Vuosien varrella ammatillinen bisnesliitto muuttui ystävyydeksi ja herrat alkoivat suunnitella yhteistyötä viinien tekemisen saralla.
Gérard on luonut mainetta parinkymmenen vuoden ajan nimeomaan biodynaamisen viinintuotannon puolestapuhujana Fenouilledésin alueella, Pyreneiden itäpuolella. Kun herrat päättivät aloittaa yhteisprojektin 1996, oli tavoitteena tehdä viinejä Fenouilledésin alueen antamalla muotilla, eikä seurata turhan tarkasti Domaine Gaubyn jalanjälkiä. Alusta asti kuitenkin selvää, että biodynaaminen viljely ja minimaalinen kellarityö olisivat ne kulmakivet, joihin tekeminen tulee nojaamaan. Yhdessä he ostivat 1,2 hehtaaria viiniköynnöksiä alueen parhaista paikoista sekä vanhan talon Saint Martin de Fenouilletin kylästä, viinitarhojen sydämestä. Talosta tuli Soulan ensimmäinen kellari ja ensimmäisestä vuosikerrasta lähtien talon nimeä kantavat Le Soula Red & White alkoivat luoda mainetta alueen puhdasta ja elinvoimaista stailia esittäen.
Vuoteen 2008 mennessä pienestä alkanut projekti oli kasvanut Saint Martinissa. Niinpä kellarit ja viinitilat siirrettiin alas vuorenrinteeseen, vanhaan Prugnanesin kylän viinikellariin. Tuttu viinimies Gérald Standley, joka oli työskennellyt Bordeauxissa, liittyi tällöin tiimiin mukaan. Hän olikin vetovastuussa tilalla aina vuoteen 2016 saakka, jolloin kuitenkin velvollisuudet kotitilalla Bordeauxissa kutsuivat ja oli aika kääntää uusi lehti tilan toiminnassa. Tällöin Wendy Paille, jolla oli pitkä kokemus viinitarhojen hoidosta Loiressa ja Yhdysvalloissa, otti Géraldin tehtävät haltuunsa ja hän vastaakin tuotannosta tätä nykyä. Royn ja Markin myytyä maahantuontiyrityksen Berry Bros & Ruddille ja Mark siirtyi täysipäiväisesti hoitamaan tilan viinien myyntiä.
Tarhoja on aina viljelty luomuna ilman torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita ja vuodesta 2008 tilalla on seurattu tarkasti biodynaamisen viljelyn periaatteita. Luonnon oma rytmi on kaiken kulmakivi. Kokonaisuudessaan viljelyssä on 22 hehtaaria. Ne sijaitsevat Saint Martin de Fenouilletin, Feillunsin, Saint Arnacin ja Le Vivierin kunnissa. Suurin osa viiniköynnöksistä on istutettu graniittikerrokseen, jossa pintakerros on hajotettua graniittia. Osa köynnöksistä sijaitsee tarhoilla, joissa valtaosa maa-ainesta on raskaampaa liuskekiveä. Tarhat ovat istutettu keskimäärin 1977, mutta vanhimmat köynnökset ovat vuodelta 1919 ja yhden vajaan hehtaarin tarhan köynnökset ovat tätäkin vanhempia. Eri rypälelajikkeita löytyy kattavasti, joista valkoisia edustavat macabeu, grenache blanc ja gris, malvoisie du Roussillon, sauvignon, marsanne sekä roussanne. Punaisista viljellään carignania ja grenachea sekä syrahta. Lajikkeet nauttivat korkealla sijaitsevista tarhoista ja tuottavat rauhassa kypsyen upean hedelmä- ja happorakenteen. Nimeomaan tähän lämpimät päivälämpötilat ja viileät yöt luovat erityisen otolliset olosuhteet.
Filosofia viinitilalla on pitää toiminta yksinkertaisena. Kellarissa tämä tarkoittaa, että esimerkiksi fermentointiastiat ovat järjestetty siten, että säiliöt voidaan täyttää ilman pumppuja. Rypäleet lajitellaan säiliöihin, jotka nostetaan säiliöiden yläpuolelle ja rypäleet saadaan kallistaen sisään.Tämä on laadun kannalta tärkeää, koska hedelmät säilyvät ehjinä ja vähentävät puhdistusta. Kellarissa on kaksi manuaalisesti toimivaa pneumaattista puristinta, joita käytetään valkoisilla lajikkeille. Pientä rikin lisäystä ja astioiden kuolleita hiivoja lukuunottamatta viineihin ei lisätä mitään muuta. Viinit käyvät useimmiten malon hyvin hitaasti. Punaisiin pyritään löytämään erityisesti eleganssia ja tasapainoa. Alkoholikäyminen tapahtuu useimmiten sementissä ja ikääntyminen vanhoissa ranskalaisissa ja itävaltalaisissa tammitynnyreissä. Tämä tapa pohjautuu pitkälti Gaubyn kotitilan malliin, jossa teräksen käyttö on ollut aina erittäin rajallista.
Jokainen vuosikerta on erilainen, joten vaikka filosofia tilalla säilyy ennallaan, työskentely itsessään on joustavaa. Tavoitteena on valmistaa viiniä, joka heijastaa alkuperää, on miellyttävä nauttia ja jonka takana on helppo seistä. Nämä kolme asiaa kuvaavatkin Soulan viinejä kaikista parhaiten.