MONTERAPONI - Michele Braganti

Radda, Chianti
Monteraponin viinitalo sijaitsee Raddan tunnetulla Chianti-alueella, pienessä Monteraponin kyläpahasessa. Historian siipien havinaan luonnollisesti on havaittavaissa, josta tunnetuin merkintä lienee Baro Ugon, Toscanan markiisin omistus tilasta 1000-luvulla. Paljon on vuosien saatossa tapahtunut, mutta Monteraponin nykytilan välilehti käännettiin vuonna 2003, jolloin nykyinen omistaja Michele Braganti alkoi pullottamaan viiniä omalla etiketillä. Michelen isä oli aiemmin hankkinut tilan omistukseena vuonna 1974, mutta rypäleet olivat tähän saakka menneet myyntiin alueen muille tuottajille.
Tarhoja tilalla on omistuksessaan 10 hehtaaria ja viineihin käytetyt rypäleet ovat kaikki omista tarhoista peräisin. Tarhat sijaitsevat verrattain korkealla Chiantissa, sillä keskimääräinen korkeus merenpinnasta on 570 metriä. Korkealla sijaitsevat tarhat tuovatkin viineihin hienostuneen hapokkuuden ja raikkauden, jotka ovatkin ehdottomasti Monteraponin tyylin kulmakiviä. Viinit valmistetaan hyvin perinteikkäällä, naturaalilla staililla. Käsinkorjauksen jälkeen rypäleet puristetaan hienovaraisesta, jota seuraa aina spontaani käyminen. Käyminen tapahtuu sementtitankeissa, jossa seuraa myös verrattain pitkä maseraatio, joka kestää aina vähintään 25 päivää. Viinit saavat kypsyä 18-36 kuukauden ajan pääosin slavonialaisessa tammessa blendistä riippuen. Pullotus tapahtuu aina hyödyntäen painovoimaa, ilman kirkastusta tai suodatusta. Viinit heijastavat ennen kaikkea alkuperää sekä vuosikertavaihtelut todella maistuvat viineissä. Sertifikaatti luomuviljelystä tilalla on ollut vuodesta 2005.
Michele Braganti haluaa erityisesti nostaa Raddan kylän tunnettavuutta eikä niinkään alleviivata yhden tuottajan erinomaisuutta. Alueen verrattain nuoret viinintekijät kokevat, että nykypäivän kuluttajat ovat kiinnostuneita ennen kaikkea tietyistä tuottajista, jolloin kyläyhteisön merkitys haalistuu ja unohtuu. Valtaosalle tuottajista juuri kylä ja sen yhteisö on kuitenkin äärimmäisen tärkeä asia ja yhdessätekemisen merkitys on suuri. Suhteet muihin Raddan tiloihin ovatkin tiiviit, joka todella näkyy ja tuntuu kaikessa. Tästä hyvä esimerkki on Michelen naapuritila, joka on toiminut mentorina hänelle alusta saakka. Hän toteaa, että laadullinen huippu on mahdollista saavuttaa nopeastikin, kun peruspalikat ovat kunnossa ja ympärillä olevat tekijät ohjaavat tekemistä oikeaan suuntaan, auttaen ja välillä kyseenalaistaen.
Monteraponin eloisat ja hienosti ikääntyvät viinit edustavat Chiantin uutta ja ehdottoman kiinnostavaa aaltoa, joiden myötä klassisen alueen kiinnostavuus nousee entisestään.