MÜLLER FRANZ - Kilian Franzen, Philip Müller ja Oliver Wirtz

Mosel & Pfalz, Saksa
Müller Franz on kolmen lahjakkaan nuoren viinintekijän yhteisprojekti. Fiktiivinen viinintekijä on saanut nimensä viinintekijöiltä Kilian Franzenilta sekä Philipp Mülleriltä. Kundit opiskelivat aikoinaan Geisenheimissa viininvalmistusta yhdessä, kunnes palasivat omille perhetiloilleen töihin. Kilianin tila sijaitsee Moselin Bremmissä ja Philippin tilukset taas Etelä-Pfalzissa, Landaun lähellä Kleinfischlingenissä. Kolmas kaveri on nimeltää Oliver ja hän työskentelee yhdessä Philipin kanssa Pfalzissa sekä suhailee välillä jeesimään Kiliania ja hänen vaimoaan Angelinaa Moseliin. Franzen on tunnettu erityisesti luonnonmukaisesta ja nuorekkaan persoonallisesta meiningistä, josta osoituksena on ”Newcomer of the 2017” –valinta Falstaff lehdessä.
Projekti lyötiin aluille jo 2011, mutta epäonnisten sattumusten ja tätä kautta ruuhkavuosien myötä itse viinintekoon päästiin vasta 2015. Ensimmäinen vuosikerta näki päivänvalon 2016. Tiivistettynä koko homman nimi on tehdä herkullisia viinejä, joissa ripaus huumoria ja paljon intohimoa. Hommaan suhtaudutaan tosissaan, muttei vakavasti. Puolet rypäleistä tulevat Moselista Kilianin luonnomukaisesti viljellyiltä tarhoilta ja toinen puolikas luonnollisesti Pfalzista, Philippin perhetilalta. Viinit tehdään pääasiassa Kilianin kellarissa Bremmissä. Laatuluokitus on täten ”Landwein”. Simppelit, tatuointeja jäljittelevät etiketit on piirtänyt Alex, joka vaihtoi vinkkuhommat yllättäen tatuointeihin ja maalauksiin.
Vaikka projekti onkin vielä lapsen kengissä, ovat kaverit parin vuosikerran myötä osoittaneet viinien korkean laatupotentiaalin ja tulevaisuudessa toimintaa ollaan laajentamassa ja keskittymällä entistä tarkkapiirteisemmin luonnonmukaiseen touhuun. Tyylillisesti viinit tasapainoilevat nätisti kahden klassisen alueen välimaastossa ja blendeistä ei raikkautta puutu. Moselin läsnäolon myös tuntee, sillä kabinett-tyylisesti viineissä on hiukan jäännössokeria antamassa tasapainoa. Kaiken kaikkiaan projekti on kokonaisuudessaan raikas tuulahdus perisaksalaiseen viinin tekemiseen, jolta on lupa odottaa paljon tulevaisuudessa.