MUSCANDIA - Eduard Viader Cayón

Sant Sadurni d’Anoia, Penedes, Espanja
Muscandian pieni Cava-talo pitää majaansa vanhan maatilan osittain kunnostetuissa raunioissa, aivan alueen keskiössä Sant Sadurni d’Anoiassa. Perheen siteet viinimaailmaan ovat yli 100-vuotta vanhat, vaikka viiniä Muscandia onkin valmistanut vasta kymmenkunta vuotta. Tilan nykyisen isännän Eduardin isoisoisoisä perusti vuonna 1912 laboratorion, joka sovelsi Viaderin suvun tieteellistä tietämystä viininvalmistukseen. Tämä saatu tieto oli alueen viininviljelijöille erittäin arvokasta ja auttoi heitä myöhemmin muun muassa modernisoimaan tuotantoaan. Esimerkiksi mikroskooppinen hiivakantojen laskenta on Narcís Viaderin käsialaa ja nykypäivänä tämä on rutiiniprosessi kaikille alueen tuottajille.
Eduard Viader rakensi Muscandian talon lähes nollasta, sillä perittyjä tarhoja ei hänellä ole. Eduard on hankkinut nuoresta iästään huolimatta kannuksensa nimenomaan Cavojen parissa ja toiminut parillekin tunnetulle viinitalolle viinintekijänä. Oma projekti alkoi parista hehtaarista tarhoja sekä pienestä, tarhojen keskellä sijtasevasta vanhasta maatalosta, jonne kellari rakentui. Tätä nykyä Eduard hoitaa vajaata 8 hehtaaria tarhoja, joista valmistuu yhteensä 25 000 pulloa viiniä vuosittain. Cavat näyttelevt tuotannossa toki päärooliia, mutta näiden lisäksi Sauvignon- sekä Muscat -lajikkeet näyttelevät hieman yllättäen merkittävää roolia talon tuotannossa. Kaikki tarhat ovat luomusertifioituja ja kellarissa interventiot pidetään maltillisina. Stillit viinit sekä petnatit valmistuvat ilman sulfiittilisäystä ja kaikki homma tehdään alusta loppuun käsin.