Vivahteikkaat ja ihastuttavat Ranskan Alppien viinit
Bordeaux, Burgundi, Loire, Alsace… Ranskassa sijaitsee useita maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinialueita.
Maan rajojen sisään mahtuu kuitenkin myös hieman tuntemattomampia, mutta sitäkin kiinnostavampia alueita – esimerkiksi Alppien kupeessa sijaitsevat Jura, Bugey ja Savoie.
Ranskan Alppien viinialueet tarjoavat viininystävälle useita mielenkiintoisia ja vivahteikkaita viinejä aina raikkaista valkoviineistä mausteisiin punaviineihin ja upeisiin Crémant-kuohuviineihin.
Jura
Juran viinialue on saanut nimensä aluetta halkovan Jura-vuoriston mukaan. Juran alue sijaitsee Itä-Ranskassa, Burgundin alueen ja Sveitsin rajan välimaastossa. Juran alueella vallitsee mannerilmasto, jossa talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Maaperä muodostuu pääosin Jura-kalkista ja savimargelista.
Alue jakautuu neljään maantieteelliseen AOP-alueeseen – Arbois, Côtes du Jura, L’Étoile ja yksinomaan Vin Jaunea tuottava Château-Chalon – sekä kolmeen tuotteeseen perustuvaan AOP-luokitukseen: Crémant du Jura (kuohuviini), Macvin du Jura (viinilikööri) ja Marc du Jura (viinimarjatisle).
Juran alueella kasvatetaan erityisesti paikallisia lajikkeita, kuten savagnin, poulsard, trousseau, chardonnay ja pinot noir. Alueella tuotetaan vivahteikkaita ja mielenkiintoisia viinejä, ja viime aikoina etenkin Crémant du Jura –kuohuviinit ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta. Alueen erikoisuutena tuotetaan myös savagnin-rypäleestä valmistettua, pitkään kypsytettyä Vin jaunea, joka muistuttaa hieman sherryä, sekä ilmakuivatuista tertuista puristettu makeahkoa Vin de Paillea. Näiden lisäksi Arbois tunnetaan keveistä Poulsard-punaviineistään, L’Étoile kalkkisen mineraalisista valkoviineistään ja Côtes du Jura koko alueen “yleis-AOP:na” kaikista väreistä ja tyyleistä.
Tutustu Juran tuottajiin
Domaine Ligier on verrattain nuori viinitila, sillä se on perustettu 1970-luvun alkupuoliskolla nykyisten isäntäveljesten vanhempien toimesta. Ligierin veljesten luonnonmukaisin menetelmin valmistetut viinit edustavat Juran viinialuetta ja paikallisia lajikkeita upealla tavalla. Veljekset arvostavat viininteossa juurikin lajikeviinejä: viinien tyyli on lineaarisen raikas ja hedelmärikas, mikä ilmentää Juran ainutlaatuista terroiria puhtaan elegantilla tavalla. Tilan nautittavat viinit ihastuttavat kerta toisensa jälkeen ja tarjoavat puhtaan sekä elegantin ilmentymän alueesta.
Arboisin pohjoispuolella, pienessä Montigny-les-Arsuresin kylässä pitää majaansa pieni Caveau de Bacchus nimeä kantava viinitila, joka tunnetaan paremmin sen perustajan, Lucien Avietin nimellä. Lucien, lempinimeltään Bacchus on paikallinen legenda, jonka loputtomat tarinat ja huumorintajunsa ovat käsitteitä Juran viininvalmistajien keskuudessa. Tilan köynnökset ovat vanhoja ja sato pidetään erittäin alhaisena, minkä vuoksi viinit ehtivät harvoin ravintoloiden viinilistoille ennen kuin ne viedään käsistä.
Fumey-Chatelain on vuonna 1986 perustettu viinitila, jonka tarinassa kääntyi uusi sivu vuonna 2015, kun tilan nykyinen isäntä, viininvalmistusta ympäri maailman opiskellut Marin otti palasi kotikyläänsä ja otti tilan vetovastuun itselleen. Vuosien saatossa tarttunut oppi ulosmitataan nyt perhetilalla, jonka viinit edustavat upealla tavalla Juran ainutlaatuista terroiria. Viime vuosien aikana tarhojen hoidossa on siirrytty biodynaamisiin menetelmiin ja myös kellarissa Marin toimii ”hands off” -periaatteiden mukaisesti; viinit valmistetaan alkuperäisillä hiivoilla, eikä niille tehdä minkäänlaista kirkastusta tai suodatusta.
Bugey
Jura-vuorten rinteillä, Lyonin ja Geneven kaupunkien välissä sijaitsee myös Bugeyn viinialue. Juran alueesta poiketen aluetta kehystävä Rhône-joki tekee alueen ilmastosta hieman lämpimämmän, ja kalkkikiven lisäksi maaperässä on runsaasti myös liuskeista moreenia.
Bugeyn alueella on kaksi apellaatiota: Bugey AOC sekä Roussette du Bugey AOC. Bugay AOC:n sallittuja rypäleitä ovat muun muassa chardonnay, pinot gris, gamay, pinot noir ja poulsard, sekä kenties alueen tunnetuin lajike altesse, joka tunnetaan paikallisesti nimellä rousette.
Bugey AOC:n puitteissa tuotetaan myös kolmeen geografiseen nimikkeeseen (cru) – Cerdon, Montagnieu ja Manicle – sitoutuvia viinityylejä, joista Cerdon-nimikkeellä tuotetaan makeahkoa, gamaysta tai gamaysta ja poulsardista valmistettua kuohuviiniä, ja Montagnieu-nimikkellä vähintään 70 % altessesta valmistettua brut-kuohuviiniä sekä 100 % mondeuse noire -punaviinejä. Manicle-nimikkeellä puolestaan tuotetaan arvostettuja 100 % chardonnay -valkoviinejä sekä 100 % pinot noir -punaviinejä. Roussette du Bugey keskittyy Altesseen ja tunnistaa kaksi omaa cru’taan – Montagnieu ja Virieu-le-Grand – joista jälkimmäinen on vain runsaan hehtaarin kokoinen tarhaviipale itärinteellä. Rousette de Bugey –valkoviinin tuleekin sisältää nimensä mukaisesti vähintään 50 % altesse (rousette) -rypälettä.
Tutustu Bugeyn tuottajiin
La Ferme de Jeannen pienen luomutilan perusti vuonna 1981 Balsollierin paikallinen maanviljelijäperhe, joka viljeli viinirypäleitä, viljoja ja muita hedelmiä. Heillä oli tilalla myös ikivanha koripuristin, ja he käyttivät sitä pienten viinimäärien tuottamiseen, jotka sitten myytiin markkinoilla paikallisille seuraavien 15 vuoden ajan. Yves Balsollierista tuli lopulta niin tunnettu herkullisista viineistään, että hän ja hänen vaimonsa Jacqueline ryhtyivät kokopäiväisiksi viininviljelijöiksi vuonna 1995. Vuonna 2011 Monsieur Balsollier päätti jäädä eläkkeelle ja suostui lopulta myymään tilan Regis ja Karine Bernardille, jotka ensitöikseen konvertoivat tilan luomiviljelyyn askelena kohti täysin biodynaamista tuotantoa. Päälajikkeena perheen tarhoilla on Chardonnay, jolla on alueelle ehdottomasti oma persoonallinen ilmentymänsä. La Ferme de Jeannen viiniä voisi kuvailla persoonallisiksi maalaisviineiksi, joiden eloisuus ja raikkaus edustavat hienolla tavalla kaunista aluetta, josta ne ovat kotoisin.
Savoie
Italian rajalla Alppien rinteillä sijaitseva Savoien alue liitettiin Ranskaan vasta 1860, minkä johdosta alueella on yhä nähtävissä italialais- ja sveitsiläisvaikutteita. Savoiessa sekoittuvat vuoristoinen ja välimerellinen ilmasto, ja maaperä on pitkälti jääkautista kalkkikiveä sekä moreenia.
Savoien tuotannosta 70 % on valkoviinejä. Alueen tärkein rypäle on jacquère, jota kasvatetaan noin 50 % tarhoista. Alueella kasvatetaan myös muun muassa altessea, chasselasia, mondeusea, gamayta ja pinot noiria. Savoien alueella on neljä apellaatiota: Vin de Savoie AOP, Roussette de Savoie AOP, Seyssel AOP ja Crémant de Savoie AOP.
Apellaatioista laajin, Vin de Savoie, kattaa 16 cru-lisämainintaa ja tuottaa pääosin raikkaita, Jacquère-vetoisia valkoviinejä, mutta myös tumman marjaisia Mondeuse-punaisia sekä harvinaista Gringet-kuohuviiniä Ayze-crussa. Roussette de Savoie puolestaan on omistettu 100 % Altesse-rypäleelle ja jakautuu neljään cru’hun (Frangy, Marestel, Monthoux, Monterminod), joiden kukkaiset, kevyesti hunajaiset valkoviinit kestävät hyvin ikääntymistä. Seyssel AOP:n kahdessa kylässä (Seyssel ja Corbonod) valmistetaan sekä kuivaa valkoviiniä että perinteisellä menetelmällä kypsytettyä, hienokuplaista kuohuviiniä Altesse- ja Chasselas-lajikkeista, mikä tekee appellatiosta alueen kuplivan pioneerin.
Vuonna 2015 hyväksytty Crémant de Savoie AOP kruunaa alppikuohuviinit: se vaatii vähintään 60 % Jacquère- tai Altesse-rypäleitä ja vähintään 9 kuukauden sakkakypsytyksen, mikä tuo lasiin kermaisen vaahdon, omenaisen hedelmän ja eloisan, alppisen hapokkuuden.
Tutustu Savoien tuottajiin
François Dupraz perusti Domaine Duprazin vuonna 1880. Hänen pojanpoikansa Michel Dupraz jatkoi isänsä työtä 1960-luvulla ja alkoi pullottamaan viinejä myös kaupallisessa mielessä. Michelin pojanpoika Marc jatkoi perheen tarhojen laajentamista ja hänen poikansa Jérémy ja Maxime pyörittävät tilaa tänä päivänä samalla rakkaudella viininviljelylle, mille tila alkunsa myös sai. Tila on toiminut luonnonmukaisin menetelmin vuosikymmeniä ja on ollut sertifioitua luomua vuodesta 2021. Domaine Dupraz on erityisen intohimoinen Jacquère-lajikkeeseen, jota Jérémy kutsuu “todelliseksi terroirin peiliksi”. Lajike näyttääkin todellisen luonteensa ja monimuotoisuutensa tilan viineissä: samasta lajikkeesta valmistetaan 4 eri viiniä, joilla kaikilla on oma erilainen makuprofiili ja luonne.
Gentonin perhe on viljellyt maata Savoien alueella jo vuosisatojen ajan. Vuonna 1988 Frédéric otti haltuunsa isoisänsä Marius Gentonin 1,5 hehtaaria viiniköynnöksiä ja päätti keskittyä yksinomaan viinien valmistukseen. Frédéricin unelma oli tehdä täysin omannäköinen tila, jossa kaiken tekemisen pohjana on luonnonmukaisuus. Tilan tuotanto keskittyy yksinomaan paikallisiin lajikkeisiin: valtaosa nykyisen yhdeksän hehtaarin tarha-alasta on jacquère, jolle on omistettu yhteensä 6 hehtaaria. Giachinon viinit ovat läpi linjan puhtaan linjakkaita ja ehdotonta alueensa huippua. Raikkaus, tasapaino ja ainutlaatuinen maaperä maistuu upeasti tilan tuotannossa ja ne ikääntyvät upealla tavalla vuosikausia.