CHAMPAGNE MARCEL VÉZIEN - Jean-Pierre Vézien
Aube, Champagne, Ranska
Celles-Sur-Ource, Aube, Champagne, Ranska
13 hehtaaria, 55 000 pulloa vuodessa
chardonnay, pinot blanc, pinot meunier, pinot noir
chardonnay, pinot blanc
kalkkiperäinen liuskekivi
sustainable
Talon nykyisen isännän, Jean-Pierren isoisän nimeä kantava samppanjatalo sijaitsee maakunnan ”piilotetussa helmessä”, Celles-Sur-Ourcen kylässä, Côte de Barsin sydämessä Aubessa. Marcel Vézienin talo sai alkunsa 1900-luvun loppupuolella, jolloin ensimmäiset tarhat istutettiin kukkuloiden ja metsien värittämälle alueelle. Rypäleet päätyivät myyntiin aina vuoteen 1956 asti, jolloin tila alkoi pullottaa ja myydä viinejä omalla nimellään. Jean-Pierre edustaa perheen neljättä sukupolvea ja jatkaa suvun perinteitä viinitekofilosofianaan pitkien perinteiden kunnioittaminen yhdistettynä nykyaikaisiin metodeihin. Kaiken tekemisen taustalla on vahva terroir-ajattelu.
Auben alueella on mielenkiintoinen historia samppanjamaailmassa. Vuonna 1911, kun Champagnen alueen laillisia rajoja hahmoteltiin, Marnen suuret talot vaativat Auben sulkemista kokonaan pois ja luokittelivat nämä viinitarhat “Champagne deuxième” -vyöhykkeeksi eli “toisen luokan samppanjaksi”. Vasta vuonna 1927 Aubea alettiin pitää täysimääräisenä osana Champagnen aluetta. Vielä tähän päivään mennessä Aubessa ei ole lainkaan premier tai grand cru -viinitarhoja ja aivan viime vuosiin asti Aubea on pidetty lähinnä laaturypäleiden lähteenä, joita pohjoisen suuret talot ovat kilpaa hankkineet. Vaikka historia ei aluetta mairittelekaan, on se tärkeä osa alueen nykypäivän identiteettiä. Auben viljelykulttuurin historiasta johtuen suurin osa alueen viinitiloista on nykyään viljelijä-tuottajia. Myös Marcel Vézienin tilaa voi hyvällä omatunnolla kutsua Grower-samppanjaksi, koska se toimii Recoltant manipulant -periaatteella, eli Jean-Pierre ja hänen vaimonsa Marie-José kasvattavat rypäleet omilla tarhoillaan sekä markkinoivat ja myyvät samppanjaa brändillään. Nykyään näitä pieniä terroir-vetoisia tuottajia on alueella runsaasti ja aluetta on nostanut arvoaan huikeasti viime vuosien aikana.
Talolla on viinitarhoja tällä hetkellä noin 16 hehtaaria ja ne sijaitsevat ympäri Aubea. Suurin ja tärkein osa tarhoja on kuitenkin juuri Celles-Sur-Ourcen kylän liepeillä, jossa viinikellari myös sijaitsee. Kellari ja perheen talo on ulkoapäin yksinkertainen maatalo, joka ei prameile kiillotetulla ulkokuorella. Pariskunta perustaa kaiken tekemisensä laadukkaiden samppanjoiden tuottamiseen pyyteettömän työn kautta. Tarhoilla pyritään minimoimaan kemiallisten tuotteiden käyttöä, energiankulutus kellarissa pidetään aisoissa ja maaperää työstetään manuaalisesti auraamalla. He käyttävät ainoastaan ensimmäistä (ja parasta) osaa mehun puristuksesta ja myyvät loput isoille samppanjabrändeille. Samppanjoita kypsytellään myös vaadittavaa enemmän pullossa (keskimäärin kolme vuotta) ja sokerilisäys on aina maltillinen kuudesta kahdeksaan grammaan.
Kuten useimmissa muissakin alueen samppanjataloissa, pinot noir on tärkein ja viljellyin lajike. Chardonnay ja pinot meunier näyttelevät selkeää sivuosaa ja löytyy tarhoilta myös pieni määrä pinot blancia, jolla on osansa talon upeassa Blanc de Blancissa. Talon samppanjat ovat kautta linjan raikkaita ja tasapainoisia ja ne sopivat kaikkiin eri tilanteisiin, arjesta juhlaan.