CHÂTEAU DE MESSEY - Marc Dumont & Frédéric Servais
Ozenay, Mâconnais, Ranska
Ozenay, Mâconnais, Ranska
10 hehtaaria, 50 000 pulloa vuodessa
chardonnay
chardonnay
savi, kalkkikivi
sertifioitu luomu
Château de Messeyn tarina juontaa juurensa yli 1000 vuoden taakse, sillä nykyisin kellarina ja viinilänä toimiva linna mainitaan jo 800-luvun kirjoituksissa. Nykyaikana tilasta on kuitenkin tullut synonyymi Mâconnaisin alueen tarkkapiirteisille ja korkealaatuisile terroir-viineille.
Omistaja Marc Dumont osti linnan ja sen 89 hehtaarin tilukset 1990-luvun alussa. Vuodesta 2018 lähtien tila on keskittynyt täysin luomuviljelyyn tunnetun luonnonmukaisen viininviljelyn taitajan, Frédéric Servaisin, johdolla. Tila on karsinut laajasti myös tarhojaan ja myynyt muun muassa kaikki pohjoisemmassa sijaitsevat Côte de Nuit-tarhat fokusoiden tekemistä ainoastaan parhaille Chardonnay-palstoille tilan ympäristössä. Samalla on rakentunut uusi kellari, jossa moderni tekniikka ja perinteikäs viininvalmistus paiskaavat kättä.
Château sijaitsee kukkulan laella, aivan Tournuksen ulkopuolella Ozenayn kunnassa, ja se on kunnostettu täysin sen jälkeen kun Marc hankki sen omistukseensa. Tätä nykyä majoitustilaa upeassa linnassa löytyy 50 huoneen verran. Palstoja on viljelyksessä 10 hehtaaria. Tilan kaksi tärkeintä ja erillistä viinitarhaa ovat Le Clos des Avoueries Cruzillessa ja Mâcon-Chardonnay aivan linnan kupeessa. Maaperä on alueelle tyypillistä saveja ja kalkkikiveä.
Kellarissa Servais toimii spontaanien fermentaatioiden kanssa kontrolloiduissa lämpötiloissa. Sekä tarhoilla että kellarissa tuotannon fokusointi tuottaa upeita chardonnay-viinejä, jotka ovat tyylipuhtaita ja vahvasti terroir-vetoisia. Jo muutaman vuoden jälkeen Frédéric on saanut homman hienosti lentoon ja tulevaisuuden voidaan povata olevan ruusuinen.