DOMAINE AMELIÈ GUILLOT
Molamboz, Jura, Ranska
Molamboz, Jura, Ranska
3.2 hehtaaria, 20 000 pulloa vuodessa
chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau, pinot noir
poulsard
savi, kalkkikivi
biodynaaminen
Amélie Guillot syntyi ja kasvoi Chenyssä, Burgundissa. Enologin opintojensa aikana Dijonissa hän kuitenkin vieraili Juran alueella ja harjoittelujaksonsa aikana rakastui sen tarjoamiin maisemiin, intohimoisiin ihmisiin ja siellä syntyviin viineihin. Opintojensa päätyttyä vuonna 1995 hän tarttui mahdollisuuteen hankkia kaksi hehtaaria 40 vuotta vanhoja viiniköynnöksiä Molambozista, noin 10 kilometrin päässä Arboisista ja seikkailu oman viinitilan kanssa oli alkanut.
Alkuun Amélie vinifioi viinit tuttujen viinintekijöiden kellareissa, mutta 2000-luvun alkupuolella hän rakennutti askeettisen kellarin kotitilalleen. TIla on muutoin pysynyt lähes muuttumattomana vuosikymmeniä ja se on elävä todiste siitä, että loistavien viinien tuottaminen ei vaadi ylellisiä kellareita. Nykyään tilan tarhat kattavat 3,2 hehtaaria, jotka kaikki ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä.
Amélie elää ja työskentelee ”la lutte raisonnée” -viininviljelymenetelmän mukaan, joka tarkoittaa ranskaksi “perusteltua taistelua”, mikä sanelee pragmaattisen lähestymistavan maanviljelyyn. Monet ranskalaiset viininvalmistajat ja maanviljelijät ovat yhtä mieltä siitä, että se on vaihtoehto luonnonmukaiselle viljelylle ilman kallista ja rajoittavaa laillista sertifiointia. Kemikaaleja käytetään vain silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä, ja viininvalmistajat istuttavat peittokasveja viiniköynnösten väliin, mikä edistää kukoistavaa paikallista ekosysteemiä. Menetelmää voisi määritellä siten, että jokainen viljelijä kirjoittaa oman käsikirjansa palstojensa viljelyyn, jossa punaisen langan muodostaa biodynaamisen viljelyn malli, minimaalisella ympäristön muokkaamisella.
Amélie noudattaa samaa filosofiaa kellarissa, jossa rypälemehu ja villihiivat saavat muuttua vapaasti teksruutiseksi valkoiseksi ja herkäksi punaiseksi ilman kemikaalien lisäämistä. Hänen Chardonnay-, Savagnin-, Pinot Noir-, Poulsard- ja Trousseau-viiniköynnöksensä ovat jakaantuneet tasaisesti Arboisin, Molambozin ja Buvillyn kuntien alueille. Tarhoilla on edustettuina kaikki Juran alueen tyypillisimmät lajikkeet: Poulsard, Trousseau, Pinot Noir, Chardonnay ja Savagnin. Sadonkorjuu tapahtuu aina käsin ja vinifikaatioissa käytetään juralaiseen tapaan suuria sammioita tai tynnyreitä.
Vaikka hänen tila ja sitä ympäröivät viiniköynnökset ovat säilyneet lähes muuttumattomina vuosikausien ajan, hänen ainutlaatuinen viinivalikoimansa elää ja kehittyy jatkuvasti. Kunkin vuoden vallitsevat sääolosuhteet tuovat vahvan leiman tuotantoon ja joinain vuosina esimerkiksi Chardonnay- ja Savagnin -rypäleet päätyvät suurelta osin blendiksi, toisiaan taas lajikeviinien osuus on selkeästi suurempi. Jos Comté on juuston kuningas, niin Amelién voisi sanoa olevan Juran kuningatar. Jäljittelemätön sanan jokaisessa merkityksessä.