DOMAINE DE VEILLOUX - Matthieu Arcourt
Fougère-sur-Bièvressä, Loire, Ranska
Fougère-sur-Bièvressä, Loire, Ranska
25 hehtaaria, 70 000 pulloa vuodessa
sauvignon blanc, menu pineau, romorantin, pinot noir, cabernet franc, côt
menu pineau, sauvignon blanc
savi, liuskekivi
sertifioitu luomu
Domaine de Veillouxin pienehkö viinitila sijaitsee lähellä Chevernyä, hiljaisella alueella Itä-Tourainessa Loiren laaksossa. Tila on ollut perheomistuksessa Ranskan vallankumouksesta lähtien ja kuusi sukupolvea Quenioux’n perhettä on viljellyt täällä maata. Lähes 30 vuotta sitten Michel Quenioux ja hänen vaimonsa Sylviane ottivat ohjat käsiinsä ja ovat vuosien saatossa muuttaneet tilan yhdeksi alueen luomu- ja biodynaamisen viljelyn pioneereista. Michel, joka uskoo vakaasti puhtaan maatalouden terveys- ja ympäristöhyötyihin, toteutti luonnonmukaisia malleja alusta alkaen ja on viettänyt yli kaksi vuosikymmentä luomuviininvalmistuksen ja Chevernyn alueen puolestapuhujana. Michelin ja Sylvianen eläköidyttyä tilan vetovastuussa on vuodesta 2024 ollut Matthieu Arcourt, joka jatkaa pariskunnan jalanjäljissä tilan tarinaa.
Tilalla on tätä nykyä 25 hehtaaria viinitarhoja, jotka viihtyvät terveessä maaperässä ja hänen huolellisesti ennallistamassaan biodiversiteetissä. Michel ei käytä lainkaan kemiallisia rikkakasvien torjunta-aineita tai torjunta-aineita, vaan luottaa yrttiuutteisiin ja biodynaamisiin valmisteisiin rikkaruohojen ja tautien torjunnassa. Suuri lampi lähellä tiluksia tuo viinitarhoille joukon hyönteisiä ja eläimiä.
Tila viljelee valkoista lajikkeista Sauvignon Blancia, Menu Pineauta (Orbois) ja Romorantinia ja punaisista Pinot Noiria, Gamayta, Cabernet Francia ja Côtia. Stillien viinien lisäksi tila valmistaa kahta kuohuviiniä – Crémantin Chardonnaysta ja Orboisista sekä 100 % Orbois pét natin.
Lähes kaikki viinit ovat sekoituksia ja alusta loppuun manuaalisesta toteutettava viininvalmistus varmistaa jokaisen lajikkeen eheyden. Tila käyttää painovoimajärjestelmää aina kun mahdollista, käyminen tapahtuu ainoastaan luonnollisten hiivojen avulla ja rikkidioksidin käyttö on rajoitettua minimiin pullotuksen yhteydessä. Kypsytysajat ovat yleensä pitkiä, minkä tuloksena syntyy kerroksellisia, monimutkaisia viinejä, joilla on Cheverny-nimitykselle tyypillinen raikkaus.