DOMAINE DUPRAZ - Marc, Jérémy, Maxime
Apremont, Savoie, Ranska
Apremont, Savoie, Ranska
18.5 hehtaaria, 82 000 pulloa vuodessa
jacquère, altesse, mondeuse
jacquère
savi, jäätikkömoreeni, kalsiini
sertifioitu luomu
François Dupraz perusti Domaine Duprazin vuonna 1880. Hänen pojanpoikansa Michel Dupraz jatkoi isänsä työtä 1960-luvulla ja alkoi pullottamaan viinejä myös kaupallisessa mielessä. Hän istutti kolmanneksen nykyään viljellyistä viiniköynnöksistä ja loi maineen korkeasta laadusta pitkien ja hitaiden kypsytysten asiantuntijana, mikä oli tuohon aikaan epätavallista. Michelin pojanpoika Marc jatkoi perheen tarhojen laajentamista ja hänen poikansa Jérémy ja Maxime pyörittävät tilaa tänä päivänä samalla rakkaudella viininviljelylle, mille tila alkunsa myös sai.
Veljekset ovat työskennelleet lujasti sukuhistorian elementtien yhdistämiseksi uudelleen ja vuonna 2014 he saivat takaisin Michelin entiset kellarit, jotka olivat olleet osa paikallista osuuskuntaa vuosina 1957–2003. Samana vuonna he hankkivat myös setänsä, Jean Duprazin, viinitarhoja, jotka kuuluivat myös osuuskuntaan. Nykyään Domaine Dupraz viljelee 18,5 hehtaaria viinitarhoja samoilla rinteillä, joista François aikoinaan homman starttasi.
Savoien seutu tunnetaan monipuolisesta maastosta, jossa jokaisella laaksolla ja rinteellä on oma mikroilmastonsa. Tarjolla on yhtä lailla etuja ja haasteita viininvalmistuksessa. Reposoirin rinteellä on Apremontin ainoa jäätikkömoreenimaa ja se on ainoa suoraan itään päin oleva rinne. Suurin haaste nykyään Savoiessakin on ilmaston lämpeneminen, joka uhkaa viinirypäleiden optimaalista kypsymistä. Alue on aina ollut tunnettu raikkaista viineistä, mutta ennenaikainen kypsyminen jättää paikallisten lajikkeiden aromaattisuuden helposti ohueksi.
Tila on toiminut luonnonmukaisin menetelmin vuosikymmeniä ja on ollut sertifioitua luomua vuodesta 2021. Perheen tarhoilla ruoho kasvaa villisti kaikkialla, jotta se voi kilpailla viiniköynnösten kanssa vedestä ja ravintoaineista. Menetelmällä pyritään hidastamaan köynnösten kasvukiertoa, jotta rypäleet voidaan korjata lähempänä ”normaalia” sadonkorjuuaikaa syys- tai lokakuussa.
Savoiella on tunnettu useista ainutlaatuisia alkuperäisistä rypälelajikkeista, jotka ilmenevät parhaiten vain alueen jyrkillä vuoristorinteillä. Domaine Dupraz on erityisen intohimoinen Jacquère-lajikkeeseen, jota Jérémy kutsuu “todelliseksi terroirin peiliksi”. Lajike näyttääkin todellisen luonteensa ja monimuotoisuutensa tilan viineissä. Samasta lajikkeesta valmistetaan 4 eri viiniä, joilla kaikilla on oma erilainen makuprofiili ja luonne. Veljekset ovat hakeneet oppia muun muassa Burgundista ja sieltä on peräisin vahva näkemys korjata rypäleet palsta kerrallaan ja vinifioida ne rauhassa ajan kanssa, poiketen hiukan alueen normaalista tyylistä. Saman palstan viinit vinifioidaan eri astioissa ja ne saavat kypsyä rauhassa 12-60 kuukautta ennen pullotusta. Pullotus tapahtuu vasta silloin, kun kolmikko Marc, Jérémy ja Maxime ovat yhtä mieltä siitä, että aika on kypsä. Pullotus tapahtuu ainoastaan muutaman milligramman sulfiittilisäyksen kanssa. Lopputuote on aina täynnä luonteikkuutta, energiää ja upeaa rakennetta.