DOMAINE MENARD-GABORIT - Philippe & Thierry Menard
Monnières, Loire, Ranska
Monnières, Loire, Ranska
60 hehtaaria, 180 000 pulloa vuodessa
sauvignon blanc, chenin blanc, grolleau, cabernet franc
melon de bourgogne
kalkkiperäinen liuskekivi, savi
sertifioitu luomu
Loiren vaikuttavan aaltoilevaa maisemaa peittävät kauttaaltaan viiniköynnökset ja niiden välissä näkyy toisinaan majesteettisia tuulimyllyn jäänteitä. Vuosia sitten Loiren laaksossa ei ollut lainkaan harvinaista, että vehnä ja viini kulkivat käsi kädessä ja alueen maanviljely olikin jakaantunut suurelta osin näiden kahden välille. Vaikka monet näistä tuulimyllyistä ovat nykyään hylättyjä ja suurelta osin hajonneita, ovat niiden kivitornit edelleen pystyssä muistuttamassa meitä tästä menneisyydestä. Yhden hajonneen tuulimyllyn luona sijaitsee Menard-Gaboritin viinitalo.
Menard-Gaboritin perheen tarina on jatkunut kauniissa Loiren jokilaaksossa jo vuodesta 1734 lähtien. Tätä nykyä tilan vetovastuun jakavat veljekset Philippe ja Thierry Menard, joiden ohjaksissa tila on ollut vuodesta 1988. Viinilä sijaitsee reilun parin tuhannen asukkaan Monnièresssa, Moulin de la Minièren kylässä, Nantesin kaakkoispuolella. Alue on aivan Muscadet Sèvre et Mainen apellaation sydämessä ja tarhat ovat jakautuneet ympäri tätä kuvankaunista aluetta.
Tila toimii tätä nykyä luomusertifikaatin alla ja mukaan olla viime vuosina otettu myös biodynaamisia oppeja. Ennen kaikkea veljekset haluavat tuottaa itsensä näköisiä, mutta perinteille uskollisia ja terroria ilmentäviä viinejä. Tarhatyön tärkeyttä ei voi liiaksi tässä yhtälössä korostaa ja maaperän hyvinvointi onkin kaikki kaikessa veljesten viininteossa. Manuaalisen harvestin jälkeen viinit käyvät alkoholikäymisen aina teräksessä ja klassiseen Muscadet-tyyliin saavat kypsyä hiivasakan päällä pitkälle kevääseen. Pitkä, alueelle ominainen hiivasakkakypsytys tuokin viineihin niiden mineraalisen raikkauden ja herkullisen pitkän jälkimaun.
Tarhoja on tätä nykyä yhteensä 67 hehtaaria, joista valtaosa on AOC Muscadet Sèvre et Mainea. Tämän lisäksi perhe tuottaa pienen määrän Folle Blanchea sekä Vin de Pays des Marches de Bretagne -nimen alla kahta punaviiniä Gamaysta sekä Cabernet’sta. Sertifikaatti luonnonmukaisesta viljelystä on saatu 2020, mutta tarhatyö on ollut kallellaan luonnonmukaisuuteen jo 90-luvun alkupuolelta, jolloin veljekset alkoivat keskittyä entistä enemmän tarhatyöhön. Kellaria ollaan uusittu moneen otteeseen vuosien saatossa, mutta sijainti on edelleen se sama, johon peruskivi muurattiin viisi sukupolvea sitten. Kellarityössä pitkät perinteet kohtaavat modernin katsontakannan ja sekä kirkastukset että runsaat rikkilisäykset loistavat poissaolollaan. Viinit käyvät aina luonnollisilla hiivakannoilla ja luonnon antaman aikataulun mukaisesti.
Loiren terroirin sävyttämät Melon de Bourgognet antavat rahalle usein erinomaista vastinetta. Alue omaa valtaisan potentiaalin ja viinien kiinnostavuus on ehdottomasti nousussa. Viidennen sukupolven Menard-Gaborit on yksi alueen uuden tulemisen laaturenesanssin suunnannäyttäjinä. Näitä viinejä nauttii ilolla sekä äyriäisvadin kanssa että ilman.