LA FERME DE JEANNE - Regis&Karine Bernard
Flaxieu, Bugey, Ranska
Flaxieu, Bugey, Ranska
8 hehtaaria, 50 000 pulloa vuodessa
chardonnay, altesse, gamay, mondeuse, pinot noir
chardonnay
liuskekivi, savi
sertifioitu luomu
La Ferme de Jeanne on pieni luomutila Bugeyn vuoristoisella viinialueella, Massif Gran Colombierin ja Rhône-joen oikean rannan välissä. Bugeyn alue on alppinen ja maaseutumainen osa Ranskaa, joka ei ole vielä kansainvälisesti kuuluisa viineistään, mutta jonka viinit ovat ehdottoman autenttisia ja persoonallisia. Bugey sai AOC-statuksen vasta vuonna 2009, mitä voidaan pitää merkittävänä todisteena laajemmalle viiniyhteisölle, että sen elegantit ja ilmeikkäät viinit ansaitsivat tulla otetuiksi vakavasti.
La Ferme de Jeannen tilan perusti vuonna 1981 Balsollierin paikallinen maanviljelijäperhe, joka viljeli viinirypäleitä, viljoja ja muita hedelmiä. Heillä oli tilalla myös ikivanha koripuristin, ja he käyttivät sitä pienten viinimäärien tuottamiseen, jotka sitten myytiin markkinoilla paikallisille seuraavien 15 vuoden ajan. Yves Balsollierista tuli lopulta niin tunnettu herkullisista viineistään, että hän ja hänen vaimonsa Jacqueline ryhtyivät kokopäiväisiksi viininviljelijöiksi vuonna 1995.
Vuonna 2011 Monsieur Balsollier päätti jäädä eläkkeelle ja suostui lopulta myymään tilan Regis ja Karine Bernardille. Pariisilainen lakimies Regis oli ollut viinin ja luonnon lumoissa jo nuoresta iästä lähtien ja oli etsinyt useita vuosia alueelta tilaa, jolle voisi omistaa kaiken aikansa. Tilan hankkimisen jälkeen he jättivät taakseen Pariisin hektisen elämän ja muuttivat pysyvästi pieneen Flaxieun kylään, jonka kaupunginvaltuustossa Regis myös toimii.
Regisin ja Karinen vision tilasta on alusta saakka ollut kokonaisvaltainen siirtyminen biodynaamiseen viljelyyn. He kuitenkin uskovat, että asiat täytyy tehdä askel kerrallaan, joten ensitöikseen he konvertoivat tilan totaaliseen luomuviljelyyn. Sertifikaatin alla tila on toiminut vuodesta 2017 ja biodynaamisen sertifioinnin aika on nyt käsillä. Tarhat sijaitsevat vuoristoisilla rinteilla, joiden maaperä on liuskekiveä ja savea. Alppien sävyttämä mannerilmasto tarjoaa rypäleille hyvät kasvuolosuhteet ja korkealla sijaitsevat tarhat nauttivat verrattain viileästä ilmanalasta, joka kuitenkin takaa niille riittävän auringonvalon saannin. Päälajikkeena perheen tarhoilla on Chardonnay, jolla on alueelle ehdottomasti oma persoonallinen ilmentymänsä. Valkoista lajikkeista tarhoilta tapaa myös Altessea ja punaisista Mondeusea, Pinot Noiria sekä Gamayta.
Kellarityössä Regis liputtaa vähäisen intervention puolesta, jossa terroriin annetaan tuntua luonnon omaan kiertokulkuun vaikuttamatta. Kaikki työ on täysin manuaalista ja ainoat lisäykset viineihin ovat pieni rikkidioksidi pullotuksen yhteydessä. La Ferme de Jeannen viiniä voisi kuvailla persoonallisiksi maalaisviineiksi, joiden eloisuus ja raikkaus ilmentävät hienolla tavalla kaunista aluetta, josta ne ovat kotoisin.