MARCOBARBA - Marco Bertoldo
Gambellara, Veneto, Italia
Gambellara, Veneto, Italia
13 hehtaaria, 40 000 pulloa vuodessa
garganega, trebbiano, glera, welschriesling, muscat
garganega, glera, trebbiano, welschriesling
basaltti, savi
biodynaaminen
Marcobarba on viiniprojekti, jonka perustivat Marco Bertoldo (tunnetaan myös yllätys yllätys nimellä Marco “Barba”) ja Stefano Menti vuonna 2018. Projekti sai alkunsa Marcon kiinnostuksesta biodynaamiseen maatalouteen ja Rudolf Steinerin antroposofiaan. Hän työskenteli aluksi puuseppänä, mutta siirtyi myöhemmin Juran alueelle paimeneksi ja maanviljelijäksi. Vuonna 2015 Marco palasi kotiseudulleen Venetoon ja aloitti yhteistyön ystävänsä Stefano Mentin kanssa tämän perhetilalla. Vapaa-ajallaan Marco alkoi viljellä ja tuottaa viiniä muutamien iäkkäiden leskien omistamista hylätyistä viinitarhoista kotikaupungissaan. Vuosien varrella hän laajensi toimintaansa ja vuonna 2018 perusti yhdessä ystäviensä kanssa Marcobarba-projektin.
Marcobarban filosofia perustuu biodynaamiseen viljelyyn, luonnollisiin valmistusmenetelmiin ja yhteisöllisyyteen. Yhdessä he hoitavat pieniä, usein hylättyjä viinitarhoja Lonigon valkoisilla sedimenttimailla ja Gambellaran tummilla vulkaanisilla mailla ja näiden tarhojen hoidossa hyödynnetään biodynaamisia menetelmiä. Kellarissa homma halutaan pitää myös kevyenä, puuttumatta liikaa luonnon omaan kiertokulkuun. Viinit käyvät aina luonnollisilla hiivakannoilla, niitä ei suodateta tai kirkasteta eikä rikkilisäystä juuri käytetä kuin tarvittaessa pullotuksen yhteydessä. Tavoitteena on tuottaa rehellisiä ja aitoja viinejä puhtaista rypäleistä.
Marcobarba ei ole pelkästään viiniprojekti, vaan myös sosiaalinen hanke, joka pyrkii elvyttämään paikallista viinikulttuuria ja tukemaan yhteisöä. Hoitaessaan iäkkäiden leskien omistamia viinitarhoja he säilyttävät perinteitä ja tarjoavat elinvoimaa alueelle. Viinit heijastavat tekijöidensä luonnetta: ne ovat rosoisia ja eloisia, täynnä tunnetta ja sydäntä.