SCHÖDL FAMILY - Viktoria, Mathias & Leonhard Schödl
Loidesthal, Weinviertel, Itävalta
Loidesthal, Weinviertel, Itävalta
20 hehtaaria, 75 000 pulloa vuodessa
grüner veltliner, riesling, gelber muskateller, roter veltliner, zweigelt, pinot noir
scheurebe, gelber muskateller
lössi, savi, kalkkiperäinen hiekka
sertifioitu biodynaaminen
Schödlin perhe rakensi tilansa alun perin toisen maailmansodan lopussa maatalouden ja viinin sekayritykseksi, jonka jälkeen viininvalmistuksen professori Hubert Schödl muutti sen viinitarhaksi ja ainoastaan viininvalmistukseen keskittyväksi maatilaksi 1980-luvulla. Vuodesta 2012 lähtien viinitilaa ovat hoitaneet hänen lapsensa Matthias, Leonhard ja Viktoria. Sisarukset ovat luoneet tilasta paikan, jossa perinteet kohtaavat tekniikan ja vanha kohtaa uuden.
Ennen asettumistaan kotikyläänsä harjoittelujaksot veivät sisarukset viinitiloihin Uuteen-Seelantiin, Etelä-Afrikkaan, New Yorkiin ja Kaliforniaan. Yhteistä kaikille näille tiloille oli se, että ne olivat kaikki sitoutuneet luomu- tai biodynaamiseen viljelyyn. Näistä matkoista muovautui myös heidän lähestymistapansa viininvalmistukseen, joka pohjautuu rehelliseen käsityöhön, jonka tuloksena on aitoja, puhtaita viinejä ilman maskeerausta. Viinitila pitää majaansa Loidesthalin kaupungissa, josta on vain reilun 30 kilometrin matka sekä Slovakiaan että Tsekkeihin.
Wienin ja Tšekin välissä sijaitseva Weinviertelin alue on saanut vaikutteita Tonavan ja Moravan joista sekä pannonisesta ilmastosta, jossa kesät ovat kuumia ja kuivia ja talvet kylmiä. Tuloksena saadut viinirypäleet saavuttavat tyypillisesti täydellisen kypsyyden, säilyttäen aina virkistävän hapokkuuden. Tämä pitää hyvin paikkansa myös perheen viineissä, joista ei nautittavuutta ja rakennetta puutu.
Sisarusten viinitekoa voisi kuvata minimalistikseksi, jossa yhteys luontoon on tärkeässä osassa. Viinitarhoilla kasvaa terveiden viinirypäleiden lisäksi luonnonvaraisia yrttejä ja kamomillalajikkeita, jotka tarjoavat kodin perhosille ja leppäkerttuille. Aluskasvillisuuden annetaa rehottaa vapaana ja lähes kaikki tarhatyö toteutetaan manuaalisesti. Kellarissa pyrkimys on olla vaikuttamatta luonnon määrittämään kiertokulkuun ja kaikki viinit valmistetaan luonnollisilla hiivakannoilla, ilman lisäyksiä ja suodatuksia. Tilan viinit ovat kautta linjan villejä, puhtaita, ja raikkaita ja ne edustavat Weinviertelin alueen ehdotonta kärkeä kiinnostavuudessaan.