TENUTA MATTEI - Danilo Mattei
Ancona, Marche, Italia
Ancona, Marche, Italia
25 hehtaaria, 100 000 pulloa vuodessa
verdicchio, passerina, lacrima di Morro d'Alba, montepulciano, sangiovese
lacrima di morro d'alba
mineraali- ja kalkkirikas savi
sertifioitu luomu
Mattein viinitalo sijaitsee Anconassa, Marchen viinialueen kaakkoiskulmassa, aivan Adrianmeren tuntumassa. Nykyisin perinteikkään tilan vetovastuussa on Danilo Mattei, viinintekijä kolmannessa sukupolvessa. Viinitalon historia ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin Danilon isoisä alkoi viljellä tarhoja Anconan pohjoisosissa. 1950-luvun lopulla tila siirtyi hänen pojalleen Mariolle ja hänen vaimolleen Marialle, jotka kasvattivat tarhamääriä muutamasta hehtaarista kymmeneen. Danilo on vastannut tilasta 1980-luvun loppupuolelta ja luonnonmukainen tekeminen on ollut vahvasti läsnä tekemisessä 90-luvun loppupuolelta saakka. Oman nimen alla tila alkoi pullottaa viinejä vuonna 2013, josta lähtien tila on myös toiminut luomusertifikaatin alla. Tätä nykyä tiluksia on 25 hehtaarin verran.
Kaikki tarhat sijaitsevat 400-500 metrin korkeudessa meren pinnasta. Maaperä tarhoilla on erityisesti Verdicchio-lajikkeelle suotuisaa kalkkiperäistä ja mineraalista savea. Castelli de Jesin alueella kasvava lajike onkin ehdottomasti tärkein rypälelajike tilalle. Mineraalisen Verdicchion lisäksi tarhoilta löytää Lacrimaa, Montepulcianoa, Sangioveseä, Merlota sekä harvinaisempaa Passerinaa.
Kaikki viinit vinifioidaan terästankeissa, jossa ne saavat myös kypsyä. Terästankkien käyttö alleviivaa alueen viinien raikasta olemusta, josta erityisesti Verdicchio on tullut tutuksi. Alueen viinit tarjoavat raikkaan tuulahduksen Adrianmeren rannalta, jossa ryhdikkäät hapot ja raikas suutuntuma luovat pohjan näille monikäyttöisille ja erittäin nautittaville viineille.