Avene Langhe Nebbiolo 2018

 
 

28.80€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Tuoksu antaa kirsikkaa,  lakritsia, mausteisuutta ja hentoa yrittisyyttä sekä nahkaisuutta. Paletilla Nebbiolon parhaat puolet pääsevät esille. Aromimaailma on runsaan intensiivinen, täynnä punaista marjaa, herkullista mineraalisuutta ja kirsikkaa. Tanniinit ovat pehmeät ja ne tasapainottuvat hienosti runsaanpuoleiseen makumaailmaan.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet kerätään 12 hehtaarin alueelta, jossa köynnökset ovat 35-70 -vuotiaita. Tarhat ovat kallellaan lähinnä etelään. Maaperä on kalkkiperäistä, köyhää hiekkamaata. Manuaalisen korjuun jälkeen rypäleet käyvät alkoholikäymisen isoissa puusammioissa Tämän jälkeen se kypsyy 12 kuukautta käytetyssä tammessa. Viini pullotetaan ilman suodatusta tai kirkastusta.

Ruokasuositus: Tämä Nebbis toimii hienosti erilaisten runsaanmakuisten liharuokien rinnalla. Kokeile esimerkiksi rosmariinilla maustetun jänis-pancettapadan kumppanina.

MASSIMO RIVETTI

Neive, Piemonte, Italia

Rivettin viinitalo pitää majaansa pienessä Neiven kylässä, vain joitain kilometrejä Albasta koiliseen, Piemonten sydämessä. Nykyisen isännän Massimon isoisä perusti viinitalon 1947 ja samaisena vuonna Rivettin nimellä pullotettiin ensimmäiset viinit. Itse viinikellari on kuitenkin yksi alueen vanhimmista ja se mainitaan jo vuoden 1850 kirjoituksissa. Aivan keskustassa sijaitseva rakennus onkin kylän maamerkki, jonka välittömässä läheisyydessä tapahtuu lähes kaikki vain n. 300 keskusta-asukkaan arkiaskareista. Koko kuntakaan ei ole koolla pilattu, sillä asukasluku on vain 3000.

Tätä nykyä talolla on 25 hehtaaria tarhoja omistuksessaan. Vuosien varrella tarhoja ollaan itse asiassa karsittu ja tarkoituksena onkin ollut löytää alueen parhaat ja soveltuvimmat tarhat ja pääpaino on haluttu pitää Nebbiolossa. Kaikki tarhat ovat olleet sertifikoitua luomua vuodesta 2016, joskin parikymmentä vuotta jatkunut luonnonmukainen toiminta olisi mahdollistanut sertifikoinnin jo aikapäiviä sitten. Tarhat ovat täysin vapaita keinotekoisista lannoitteista ja myrkyistä. Tarhoille kylvetään parinkymmen yrtin sekoitusta, joka edesauttaa niiden kasvuedellytyksiä ilman stressiä ja toimii luontaisena lannoitteena humuksen lisäksi. Tarhat jakaantuvat kolmeen alueeseen, joilla kaikilla on oma yksilöllinen merkitys talon viinintuotannossa.

FROI sijaitsee aivan viinilän läheisyydessä, Neiven kylässä. 12 hehtaarin tarha-alue on ollut perheen omistuksessa vuodesta 1947 ja tarhat ovat etelään ja lounaaseen kallellaan. Täällä sijaitsevat perheen arvostetuimmat tarhat; Rivetti ja Serraboella. Molempia pidetään alueen parhaimpina ja ne tuottavatkin erinomaisia Nebbiolo-, Barbera- ja Moscato -rypäleitä.

GARRASINO on parinkymmenen kilometrin päässä Mangon kunnassa, Torinon lounaispuolella. Noin 8 hehtaarin tarhoilla kasvaa Nebbiolon ja Arneisin lisäksi kansainvälisistä lajikkeista Pinot’a, Merlot’a sekä Chardonnayta.

PALAZZINA taas on aivan Alban ytimessä ja tarhat ovat iältään keskimäärin yli 50 vuotiaita. Täällä kasvaa Nebbioloa, Barberaa ja Dolcettoa.

Kellarissa homma pidetään minimaalisena ja viinit ovat lähestulkoon kautta linjan kirkastamattomia. Luonnonllisten hiivakantojen ja minimaalisen sulfiittien lisäyksen ansiosta viinit saavat täyden luonteensa esille ja hyvinvoivat rypäleet näyttevät pääosaa viininteossa. Viinit kypsyvät sekä sementissä että slavonialaisessa 250-450 litran tammessa vaihtelevia aikoja. Maseraatio on pitkä, jotta viinit saavat kunnolla luonnetta, makua ja väriä kuorista. Vaikka tammea viineistä löytääkin, pääpaino on ehdottomasti nautittavuudella ja viinejä ei tarvitse hillota vuosikausia kellarissa, jotta ne olisivat juontikunnossa.

Massimo on kasvanut viinitarhojen katveessa koko ikänsä ja terroir-ajattelu on hänelle kaikki kaikessa. Elämän aikana vietetyt hetket kaikkine vaiheineen, makuineen ja tuoksuineen ovat ne piirteet, joita hän viineihinsä pyrkii vangitsemaan. Voidaankin todeta, että kyse on paljon muustakin kuin viininteosta. Massimon sanoin: ”Oman reviirin kunnioittaminen on tärkeä osa elämää ja kyse ei ole ainoastaan luonnosta vaan koko kulttuuriperinnön vaalimisesta tuleville sukupolville. Meidän on kunnioitettava sitä, että saamme elinkeinomme hyödyntämällä maata ja samalla meidän on pidettävä huolta siitä, että se periytyy vähintään yhtä elinvoimaisena eteenpäin.” Massimon viinit edustavat hienolla tavalla tätä vannoutunutta elämäntapaa, jonka todella aistii näistä nautittavista ja hedelmälle kumartavista tuotoksista.

Lisätiedot

Tuottaja

MASSIMO RIVETTI

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

13,5%

Rypälelajikkeet

Nebbiolo

Luokittelu

Sertifioitu luomu

ALKON TUOTENUMERO

929335

Osasto: