È Bianco un litro 2019

 
 

20.49€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Tuoksu tarjoaa omenaa, sitrusta ja kukkaisuutta. Paletilla homma jatkuu samoissa merkeissä antaen reilusti sitrusta, päärynää, omenaa ja karamellisoitua inkivääriä. Hyvä hapokkuus antaa rakennetta ja tasapainoa viiniin. Jälkimaku on mineraalinen ja todella fressi. Helposti nautittava kokonaisuus!

Alkuperä ja viininvalmistus: Maaperä tarhoilla on sekoitus savea sekä kalkkikiveä. Viinirypäleet kerätään käsin, jonka jälkeen puristetaan samantien. Kuoret saavat olla hetken alkoholikäymisessä mukana, joka tapahtuu luonnollisilla hiivakannoilla. Viini kypsyy teräksessä 3 kuukauden ajan ennen pullotusta, jolloin sitä ei suodateta tai kirkasteta.

Ruokasuositus: Toimii sellaisenaan erittäin mainiosti, mutta kevyt ja nautittava viini toimii hienosti yhteen  myös kevyiden ja raikkaiden annosten seurana. Klassikko nizzansalaatti toimii takuuvarmasti. Pohjoismaisesta keittiöstä poimisimme rinnalle esimerkiksi kokonaisena paahdetun kuhan, kevätpotut, tillin ja kermaviilin!

PODERI CELLARIO

Carru, Piemonte, Italia

Fausto Cellario ja Cinzia Lubatti ovat kolmannen sukupolven viinintekijöitä, jotka pitävät majaansa Carrun kylässä Piemontessa, Langhen läntisillä rajoilla. Perheen tuotanto nojaa vahvasti paikallisiin lajikkeisiin ja tarhoja viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Perinteisiä viininvalmistusmenetelmiä vaalitaan niin tarhoilla kuin kellarissa. Luomusertifikaatin alla talo on ollut vuodesta 2017.

Tarhoja tilalla on yhteensä lähes 30 hehtaaria, joista tärkeimmät tarhat ovat ehdottomasti Novellossa sekä Monfortessa, Doglianin ollessa kaikista tunnetuin. Tuotanto onkin kallellaan punaisissa ehdottomasti dolcettoon, joiden spesialistiksikin Faustoa on hehkutettu. Maaperä tarhoilla on vaihtelevaa. Fossiili- ja mineraalirikkailta alueilta perhe tuottaa raikkaat valkoviinit sekä kevyemmät punaiset. Runsaamman makuiset punaviinit tulevat palstoilta, joiden maaperässä on enemmän vettä sitovaa savea. Köynnökset ovat keskimäärin 30-vuoden ikäisiä, mutta Doglianissa perheellä on myös muutamia vanhempia tarhoja. Dolcetton lisäksi tarhoilla kasvaa barberaa, arneista, nascettaa, moscatoa, cortesea, favoritaa ja grignolinoa. Perhe tuottaakin laajan skaalan erilaisia yhden lajikkeen viinejä sekä paria blendiä. Kokonaisuutena tuotannolle on ominaista kellarityön pitäminen maltillisena, jossa satovuoden luonnolliselle syklille annetaan reilusti tilaa, mitään pakottamatta. Viinit käyvät läpi alkoholikäymisen luonnollisilla hiivoilla, joiden jälkeen ne saavat kypsyä joko vanhoissa tammitynnyreissä, sementissä tai amforoissa.

Vaikka perheellä onkin omistuksessaan arvostettuja tarhoja Piemontessa, haluavat he keskittyä tuottamaan helposti lähestyttäviä viinejä. Vuosikymmeniä jatkunut tinkimätön luonnonmukainen työ antaa hyvinvoivia rypäleitä, joista on ilo tuottaa nautittavia arkiviinejä erittäin pienillä lisäyksillä. Heidän filosofiansa mukaan viini on tarkoitettu juotavaksi ja kaikkien saataville. Viinit edustavatkin hienolla tavalla nautittavaa Piemontea, joita ei tarvitse säilöä kellareissa vuosikausia.

Lisätiedot

Tuottaja

Poderi Cellario

Vuosikerta

2019

Alkoholiprosentti

12,5%

Rypälelajikkeet

moscato, arneis

Luokittelu

Sertifioitu luomu

ALKON TUOTENUMERO

924006

Osasto: