È Grino un litro 2019

 
 

20.49€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Puhdas ja raikas tuoksu tarjoaa kirsikan, sekä orvokin aromeita. Paletilla viini on keskitäyteläinen ja tuoksun aromit saavat seurakseen tyylikästä mausteisuutta. Viinissä on miellyttävää pyöreyttä ja tanniinit tuovat juuri oikean määrän syvyyttä.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet poimitaan tarhoilta, joiden maaperä koostuu merkelistä ja liuskekivestä. Viiniä maseroidaan 5-8 päivää, minkä jälkeen alkoholikäyminen tapahtuu luonnollisilla hiivakannoilla. Viiniä kypsytetään muutama kuukausi sementissä, minkä jälkeen se pullotaan minimilisäyksillä ja ilman suodatusta, taikka kirkastusta.

Ruokasuositus: Tarjoaa takuuvarman seuralaisen cacio e pepe-pastan vierellä. Omiaan myös sellaisenaan kantamaan keskustelua yön pikkutunneilla.

PODERI CELLARIO

Carru, Piemonte, Italia

Fausto Cellario ja Cinzia Lubatti ovat kolmannen sukupolven viinintekijöitä, jotka pitävät majaansa Carrun kylässä Piemontessa, Langhen läntisillä rajoilla. Perheen tuotanto nojaa vahvasti paikallisiin lajikkeisiin ja tarhoja viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Perinteisiä viininvalmistusmenetelmiä vaalitaan niin tarhoilla kuin kellarissa. Luomusertifikaatin alla talo on ollut vuodesta 2017.

Tarhoja tilalla on yhteensä lähes 30 hehtaaria, joista tärkeimmät tarhat ovat ehdottomasti Novellossa sekä Monfortessa, Doglianin ollessa kaikista tunnetuin. Tuotanto onkin kallellaan punaisissa ehdottomasti dolcettoon, joiden spesialistiksikin Faustoa on hehkutettu. Maaperä tarhoilla on vaihtelevaa. Fossiili- ja mineraalirikkailta alueilta perhe tuottaa raikkaat valkoviinit sekä kevyemmät punaiset. Runsaamman makuiset punaviinit tulevat palstoilta, joiden maaperässä on enemmän vettä sitovaa savea. Köynnökset ovat keskimäärin 30-vuoden ikäisiä, mutta Doglianissa perheellä on myös muutamia vanhempia tarhoja. Dolcetton lisäksi tarhoilla kasvaa barberaa, arneista, nascettaa, moscatoa, cortesea, favoritaa ja grignolinoa. Perhe tuottaakin laajan skaalan erilaisia yhden lajikkeen viinejä sekä paria blendiä. Kokonaisuutena tuotannolle on ominaista kellarityön pitäminen maltillisena, jossa satovuoden luonnolliselle syklille annetaan reilusti tilaa, mitään pakottamatta. Viinit käyvät läpi alkoholikäymisen luonnollisilla hiivoilla, joiden jälkeen ne saavat kypsyä joko vanhoissa tammitynnyreissä, sementissä tai amforoissa.

Vaikka perheellä onkin omistuksessaan arvostettuja tarhoja Piemontessa, haluavat he keskittyä tuottamaan helposti lähestyttäviä viinejä. Vuosikymmeniä jatkunut tinkimätön luonnonmukainen työ antaa hyvinvoivia rypäleitä, joista on ilo tuottaa nautittavia arkiviinejä erittäin pienillä lisäyksillä. Heidän filosofiansa mukaan viini on tarkoitettu juotavaksi ja kaikkien saataville. Viinit edustavatkin hienolla tavalla nautittavaa Piemontea, joita ei tarvitse säilöä kellareissa vuosikausia.

Lisätiedot

Tuottaja

Poderi Cellario

Vuosikerta

2019

Alkoholiprosentti

12%

Rypälelajikkeet

grignolino

Luokittelu

Sertifioitu luomu

ALKON TUOTENUMERO

919682

Osasto: