Grüner Veltliner Ried Hintern Dorf

 
 

16.95€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Väri on vihertävän keltainen. Tuoksu tarjoaa limettiä, omenaa ja hentoa valkopippuria. Selkeä Grünerin makumaailma rakentuu paletilla tuoksun viitoittamalle tielle, josta aistit limeä, vihreää päärynää, hentoa omenaa, kvitteniä ja mausteisuutta. Täysin kuiva makumaailma on runsaan hapokas ja raikas.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet kerättiin käsin 10., 16. ja 18. syyskuuta ja niiden annettiin käydä viileässä terästankissa. Ried Hintern Dorfin maaperä on monipuolista, josta löytyy graniittia, hiekkaa, savea ja eloperäistä maa-ainesta. Viiniä ikäännytettiin hiivasakan päällä teräksessä 5 kuukauden ajan ja se pullotettiin kevään korvilla. Jäännössokeria on 1,6g/litra.

Ruokasuositus: Weinviertelin Grüner pelittää oivasti esimerkiksi kunnon Schnitzelin tai grillatun kananpojan kanssa.

WEINBAU FINK & KOTZIAN

Gauderndorf, Weinviertel, Itävalta

Noin 75 kilometriä Wienistä luoteeseen, Gauderdorfin pienessä kylässä pitää majaansa pieni viinitila nimeltään Fink & Kotzian. Herra tilan takana on Christian, joka yhdessä vaimonsa Petran kanssa hoitaa tilan ja viininvalmistuksen kokonaisuudessaan. Tila on perustettu vuonna 2013, mutta sekä viinikellarilla sekä tarhoilla ovat pitkät perinteet.

Christian on koulutukseltaan lakimies ja hän on kotoisin Wienistä. Hänen työskennellessä suurehkossa laki- ja kiinteistösijoittamista harjoittavassa firmassa, teki yritys myös sijoittamista viinitiloihin. Christian oli yrityksessä ainut, kenellä oli sukunsa kautta edes jonkinlainen käsitys viinihommista, joten lopulta hän olikin vastuussa näistä sijoituksista kokonaan. Tällöin viimeistään hänelle valkeni, että viininvalmistus on SE juttu, jonka parissa hän haluaa elämänsä viettää ja jolle hän pyrkii tulevaisuuden omistamaan. Sattuman kautta hänelle avautui mahdollisuus hypätä suoraan syvään päätyyn, sillä hänen vaimon serkun mies omisti tarhoja Gauderdorfin alueella eikä ollut tyytyväinen siihen, miten vuokralla ollut viinitekijä niitä hoiti. Christian ostikin tarhat itselleen ja ryhtyi valmistamaan viiniä. Tuotanto oli kuitenkin todella pientä, sillä tarhoja oli ainoastaan hehtaarin verran ja pääasiallisesti ne olivat pelkkää Pinot Blancia. Hän ostikin näiden lisäksi tutulta viinintekijältä hiukan Chardonnay-rypäleitä, jotta tuotantomäärässä päästiin edes toiselle tuhannelle ja samalla karistettiin ihmisten mielikuvia projektiluontoisesta viinintekemisestä. Viinit hän valmisti samaisen kaverin, Rudi Neuholdin, kellarissa ja Rudista tulikin nopeasti hänen oppi-isä ja hyvä ystävä. Parin vuoden kuluessa hän hankki lisäksi alueelta pari muuta tarhaa, jolloin rypälevalikoimaan saatiin Grüneriä sekä Rieslingiä. Tästä kahden vuoden jälkeen Christianille avautui mahdollisuus ostaa lisää tarhoja, sillä Rudin tilalle ei löytynyt enää jatkajaa. Tällöin Christian hankki 6 hehtaaria tarhoja Rudilta sekä viinilän kokonaisuudessaan. Tarhojen yhteismäärä nousi 9 hehtaariin ja määrä on pysynyt siitä saakka samana.

Tarhat sijaitsevat Gauderdorfin ympäristössä. Suurin osa rypäleistä tulee Ried Hintern Dorfin tarhalta, jonka maaperä on todella monimuotoista. Primäärikiven lisäksi maaperä pitää sisällään paljon graniittia, valkoista hiekkaa, meren pohjan eloperäisiä sedimenttejä sekä kelta-ruskeaa maa-aineista, joka on nimetty kylän mukaan Gauderdorfin muodostelmaksi. Toinen merkittävä alue on Der Königsbergin King’s Rock, jonka maaperä on todella mineraalista ja iso osa tarhoista on savimaata. Maaperän eloperäisyyden ja moninaisuuden ymmärtää helposti, sillä joskus tällä alueella on sijainnut valtameri. Näiden kahden lisäksi tarhoja on Straningenin sekä Stoitzenbergin alueilla. Tarhojen merkitystä alleviivaa viinien nimeäminen sen mukaan, mistä rypäleet ovat peräisin. Maaperän lisäksi geologinen sijainti käy usein ilmi viinin etiketistä. Tarhoilla toteutetaan luomuviljelyn periaatteita ja ns. low intervention -ajattelu on arvossaan kellarityössä. Christian kokee, että viinien tämän hetkinen tyyli on juuri sitä, mitä hän on etsinyt ja pyrkii tällöin tekemään mahdollisimman vähän muutoksia työskentelytapoihin, jottei myöskään maaperässä tapahdu suuria muutoksia.

Kellari on vuosikymmeniä vanha, jota on modernisoitu viime vuosina. Se on kaivettu Ried Hintern Dorfin -kukkulan tarhojen alle. Viinit kypsyvät pääasillisesti teräksessä ja sementissä, mutta näiden lisäksi kellarista löytyy paikallisesta Weidlingerin tammesta tehtyjä vanhoja tynnyreitä sekä amphoroita. Viinien staili on luonteikas ja tarkkapiirteinen, johon ei pyritä vaikuttamaan uuden tammen aromeilla. Osassa viineistä kuorikontakti kestää kauemmin ja amphora tuo oman fiiliksen, mutta tällä pyritään nimenomaan korostamaan rypäleen hedelmää ja aromimaailmaa eikä niinkään korostaa natuhenkisiä piirteitä viineissä. Viinien etiketeissä esiintyvä kuva on peräisin maalauksesta, joka on roikkunut Christianin ja Petran olohuoneessa jo parikymmenen vuoden ajan. Ettareita miettiessä tuli vastaus kuin itsestään katseen osuessa seinällä olevaan maalaukseen.

Christian uskoo, että monien sattumusten kautta päätyminen viinintekijäksi oli onnen ja kohtalon liitto. Vaikka tila onkin vasta alkutaipaleella, on se jo muutaman vuosikerran perusteella löytänyt oman tyylinsä, joka ilmentää hienosti ainutlaatuista terroiria. Christianin työssä yhdistyvät hienolla tavalla perinteiden kunnioittaminen sekä tapojen ennakkoluuloton kokeilu. Tuloksena on kattava valikoima monipuolisia ja luonteikkaita valkoisia sekä petnatteja.

Lisätiedot

Tuottaja

FINK & KOTZIAN

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

12,5%

Rypälelajikkeet

Grüner veltliner

Mesta

Gauderndorf, Weinviertel, Itävalta

Luokittelu

Sertifioimaton luomu

ALKON TILAUSNUMERO

914803

Osasto: