Herr Gewürz

 
 

22.50€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Tuoksu on herkullisen fressi ja täynnä trooppista hedelmää, kuten litsiä ja aprikoosia. Näiden lisäksi löydät kukkaisuutta ja keltaista luumua. Maku on täysin kuiva, josta tunnistaa Gewülle tuttuja aromeita, mutta myös huikeaa raikkautta. Aromeista esille nousevat kypsää omenaa ja aprikoosi, mango ja kukkeus. Ei todellakaan mikään perinteinen Gewürztraminer, vaan huikean nautiskelupotentiaalin omaava persoonallinen paketti!

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet poimittiin käsin kahdelta eri tarhalta elo-syyskuussa. Tarhat ovat maaperältään sekoitus kvartsi- ja savimaata.  Luonnollinen käyminen tapahtuu terästankeissa kuorien kanssa kahden viikon ajan. Tämän jälkeen viini kypsyy hiivasakan päällä 4 kuukauden ajan. Viini pullotettiin tammikuussa kirkastamatta ja suodattamatta.

Ruokasuositus: Ns. matalan päädyn oranssi toimii laajalla skaalalla erilaisten ruokien kanssa. Yhdistelmissä vain mielikuvitus on rajana. Vaikkapa yrttien, valkosipulin ja oliiviöljyn kanssa marinoitu kana pelittää upeasti ja mitä enemmän paistopintaa, sen parempi kombo.

KRASNA HORA

Vysočina, Moravia, Tšekki

Krásná Horan pieni viinitila sijaitsee aivan Slovakian rajan tuntumassa, Kaakkois-Tšekissä. Alueen parhaiten tunnettu viinialue on ehdottomasti Moravia, jonka laidalla sijaitsevat myös tilan tarhat ja viinilä. Suomeksi tilan nimi tarkoittaa kaunista vuoristoa, jonka ikiaikainen nimi juontaa juurensa alueen kumpuilevasta maastosta, joka hallitsee ympäröivää näkymää. Alueella on viljelty viiniä jo 1300-luvulla, jolloin ranskalaiset munkit istuttivat alueelle lukuisia tarhoja. Paikka ei valikoitunut sattuman kautta; etelä- ja lounasrinteet ovat suojassa kevätpakkasilta, maaperä on viljelyyn erinomaisesti soveltuvaa lössi- ja kalkkikivistä hiekkamaata sekä tarhojen yläpuolella on valtava tammimetsä. Ei ole myöskään sattumaa, että perinteisillä ranskalaisilla lajikkeilla, kuten pinot blancilla, pinot noirilla ja sauvignon blancilla on vahva edustus tilan viineissä.

Itse tila on perustettu 1960-luvulla, nykyisen isännän Marek Vybiralin isän toimesta. Tällöin valtaosa tarhoista elvytettiin ja myös uusia tarhoja istutettiin. Kokonaisuudessaan tilan tarhat levittäytyvät 7 hehtaarin alueelle ja tarhojen laitamilla sijaitsee myös perheen ikivanha viinilä, jota on vuosien saatossa kunnostettu ja laajennettu. Kaikki tarhat ovat sertifikoitua luomua, joita on hoidettu biodynaamisin menetelmin vuodesta 2015. Sato- ja sitä kautta myös tuotantomäärät ovat pieniä ja vuosittainen kokonaistuotanto on ainoastaan hiukan yli 30 000 pulloa. Tavoitteena onkin alusta saakka ollut tuottaa mahdollisimman puhtaita ja alueelle ominaisia viinejä, jonka elinehtona ovat myös rajoitetut sadot. Vuonna 2015 siirtyminen biodynaamiseen viljelyyn mahdollistaa entistä tarkkapiirteisemmän ja aluetta kunnioittavan tuotannon sekä antaa lisää ymmärrystä maaperästä ja tarhoista.

Kellarissa homma pyritään pitämään mahdollisimman vähällä interventiolla, seuraten vanhoja viininvalmistusmetodeja. Kypsytysjaksot ovat pitkiä ja valkoiset lajikkeet saavat rauhassa viihtyä hiivasakan päällä. Vaikka perheen vakaa uskomus onkin, että pääosa työstä tehdään tarhoilla niin vasta kellarissa niistä kuitenkin saadaan ulosmitattua täysi potentiaali. Mehun annetaan toimia itsenäisesti ja rauhassa puuttuen prosessiin vain kun se on tarpeellista. Vanhojen tynnyreiden lisäksi talo käyttää sementtitankkeja sekä terästä alkoholikäymiseen.

Lisätiedot

Tuottaja

KRÁSNÁ HORA

Vuosikerta

2020

Alkoholiprosentti

12,5%

Rypälelajikkeet

Gewürztraminer

Luokittelu

Sertifioimaton biodynaaminen

ALKON TUOTENUMERO

932695

Osasto: