Jakì 2017

 
 

16.90€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Tuoksu antaa kypsän marjan, kuten kirsikan ja vadelman aromeita. Aromimaailma on hyvin runsas ja monimuotoinen. Hedelmän seurana on myös aimo annos mausteisuutta. Paletilla viini on täyteläinen sekä pehmeän tanniinen. Tuoksun aromimaailma voimistuu upeasti ja antaa viinille tasapainoa. Jakì on hyvin miellyttävä kokonaisuus ja lopun pehmeys sekä pyöreys tukee viinin nautittavuutta.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet poimitaan lokakuun ensimmäisten viikkojen aikana. Alkoholikäyminen tapahtuu terästankeissa ja maseraatio n. 8-12 päivää. Viinit käyvät alkoholikäymisen Viini saa kypsyä 8 kuukauden ajan osittain käytetyssä tammessa ja osittain teräksessä. Pullotettu ilman suodatusta ja kevyellä rikin lisäyksellä.

Ruokasuositus: Tukee mainiosti erilaisia tuhteja liharuokia, mutta pelittää mainiosti myös esimerkiksi lihaisan pastan  vierellä.

VALDIBELLA

Camporeale, Sicily, Italia

Valdibella sai alkunsa 1998, kun kolme läntisen Sicilian maanviljelijää perusti paikallisia nuoria tukevan järjestön. Nopeasti toiminta kasvoi kuitenkin maatalouskorporaatioksi, kun viljelijät päättivät yhdistää voimansa ja aloittivat luomurypäleiden, -oliivien ja manteleiden kasvattamisen yhdessä vuonna 2000. Aiemmin kaikki viljelijät olivat myyneet rypäleensä ja oliviinsa suurille cooperatiiveille, joten lopulta raaka-aineet päätyivät isojen brändien tuotteisiin. Valdibellan ajatus olikin alusta saakka tarjota alueen viljeljöille ja maanomistajille järkevä vaihtoehto, jolloin myös heidän ponnistelunsa eivät päätyisi kasvottomaan tuotantoon. Solidaarisuuden nimissä myös alusta asti tehtiin päätös, että Valdibellan osuuskunta kieltäytyy maksamasta mafian suojelurahoja ja edellyttää samaa arvomaailmaa kaikilta jäseniltään. Tätä nykyä osuuskuntaan kuuluu 10 viljelijää. Viinipulloissa oleva AddioPizzon logo kuvastaa tätä dynaamista organisaatiota, joka haluaa olla tunnettu nimeomaan kultuurivallankumouksen puolestapuhujana Etelä-Italiassa.

Yhteensä järjestö hallinnoi 220 hehtaaria tiluksia, joista 60 hehtaaria on viinitarhoja. Kaikille tarhoille on yhteistä se, että ne ovat luomusertifikoituja. Viinit valmistetaan Italiassa ikänsä asuneen, alun perin belgialaissyntyisen viinintekijä Bernoit de Costerin johdolla, jonka vaimon perhe on osa osuuskuntaa. Järjestö on rakennuttanut oman viinilän Palermoon, keskelle Camporealen kaupunkia, jonka ympärillä kasvavat myös kaikki tarhat. Tarhat kasvavat pääosin n. puolen kilometrin korkeudessa. Maaperä tarhoilla on monimuotoista, joskin hyvin kalkki- ja savipitoista. Pääpaino on alkuperäisissä lajikkeissa Catarrattossa, Grillossa, Nero d’Avolassa ja Perriconessa. Näiden lisäksi kasvaa hiukan kansainvälisiä Cabernet’a, Sauvignonia, Chardonnayta sekä Müller-Thurgauta. Tarhoilla pyritään lisäksi vähentämään kuparisulfaatin käyttöä ja käytöstä on tarkoitus luopua kokonaan vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäinen vuosikerta Valdibellan nimen alla julkaistiin vuonna 2009. Jo tällöin tuotanto oli kallellaan mahdollisimman luonnonmukaisesti valmistettuihin viineihin ja viinit pullotettiin tällöin kokonaan ilman lisättyä sulfiittia.

Tänä päivänä osuuskunta voi paremmin kuin koskaan. Viljelijät saavat kovan työnsä jäljet hienosti esille viineissä ja viinit ilmentävät ainutlaatuista ympäristöä hienolla tavalla. Samalla tinkimättömällä asenteella yhteisön jäsenet ponnistelevat lasten ja nuorten hyväksi ja tätä kautta antavat alueelle takaisin sen, mitä he maataloudesta saavat. Suuremmassa kuvassa viinit edustavat sosiaalista mallia, joka kunnioittaa sekä ympäristöä että yksilöitä.

Lisätiedot

Tuottaja

VALDIBELLA

Vuosikerta

2017

Alkoholiprosentti

14,5%

Rypälelajikkeet

cabernet sauvignon, nero d’avola

Luokittelu

Sertifioitu luomu

ALKON TUOTENUMERO

951595

Osasto: