l’Abrunet d’Frisach Blanc

 
 

18.30€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Viileän keltainen väri. Tuoksusta aistit trooppista hedelmää, sitrusta sekä hentoa anista. Paletilla viinin rakenne on raikas ja elegantti, jonka aromimaailmassa on runsaasti fressiä sitrusta ja kevyitä trooppisia aromeita. Hyvä hapokkuus maistuu alusta loppuun ja kokonaisuutena homma on erittäin mukavassa tasapainossa.

Alkuperä ja viininvalmistus: Maaperä tarhoilla on hiekka- ja kalkkikiviperäistä maata. Rypäleet kerätään kahteen kertaan, jolla saavutetaan Frisachin tyylille ominainen kypsyys ja raikkaus. Ensimmäisessä harvestissa rypäleet saavuttavat n. 11% alkoholipitoisuuden ja ne tuovat viiniin garnatxa blancan raikkauden ja hapokkuuden. Toinen keruu myöhemmin, jolloin alkoholipitoisuus on noussut lähelle 14%. Näistä ryäleistä tulee viinin sen eleganssi ja rakenne. Rypäleet yhdistyvät vinifikaatiossa ja yhdessä ne ovat garnatxa blancan Yin ja Yang. Viiniä ei stabiloida tai kirkasteta ennen pullotusta.

Ruokasuositus: Garnatxa blanca pelittää hienosti erilaisten välimerellisten annosten seurana. Kokeile esimerkiksi grillattujen tiikerirapujen ja persilja- valkosipulivinegretin kanssa.

CELLER FRISACH

Corbera d’Ebre, Terra Alta, Espanja

Francesc Ferren perhe on viljellyt rypäleitä luonnonmukaisesti Corbera d’Ebressä yli 200 vuotta, mutta viininvalmistuksen tila aloitti vasta vuonna 2009. Tällöin juuri koulunsa lopettanut Francesc päätti aloittaa perhetilalla omaa nimeä kantavien viinien valmistuksen. Luonnonmukaisuuden vaaliminen ja siihen sitoutuminen on hänellä syvästi DNA:ssa, sillä alueella ei ole koskaan opeteltu käyttämään keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Francesc kuvaa Frisachin nimeä kantavan tilan perustamista erittäin henkilökohtaiseksi projektiksi, jossa ainutlaatuisen terroirin tutkiminen ja vanhojen viininvalmistusmenetelmien hiominen yhdessä luonnonmukaisen viljelyn kanssa on jatkuvaa oppimista ja kokeilua, joka ei koskaan tule täysin valmiiksi. Yhtä tärkeää on kunnioittaa perinteitä ja Ebron aluetta, joka Espanjan sisällissodan (1936-1939) aikana toimi taistelukenttänä.

Corbera d’Ebre sijaitsee vastapäätä Barcelonan kukkoilta, sen länsipuolella. Täällä homman nimi on ehdottomasti garnacha tai vernatxa, kuten paikalliset rypälettä kutsuvat. Rypäle esiintyy talon viineissä sekä valkoisena että punaisena ja on ehdottomasti Francescin tavaramerkki. Tämän lisäksi savi- hiekka ja kalkkiperäisessä maaperässä kasvaa hiukan cariñenaa. Kaikki työ tarhoilta kellariin tehdään käsin ja mitään pakottamatta. Kellarissa sementtitankit näyttelevät isoa roolia, joiden lisäksi kypsytys tapahtuu ikivanhoissa puusammioissa. Francesc kokee, että tammen tuominen herkkään Corberan garnachaan piilottaa viinistä sen alkuperäisen luonteen. Vaikka päivälämpötilat ovatkin korkeat, tarjoavat viileät yöt korkealla sijaitsevien tarhojen rypäleille tervetullutta vastapainoa ja lopputuloksena on nimenomaan dynaamisia ja raikkaita viinejä. Viinien todellinen luonne onkin olla nuorena nautittavia, jossa kypsyys ja eloisuus ovat miellyttävässä tasapainossa. Viinien rypäleet kerätään lähes kaikkiin eri viineihin kahdessa osassa: ensimmäisestä harvestista haetaan raikkautta ja eloisuutta ja toinen keräily samoille tarhoille tuo viineihin niiden kypsyyden ja eleganssin.

Francescin viinit ovat todella vuosikerralle ominaisia ja kypsytysjaksot, kuorikontaktit ja stailit vaihtuvat suurestikin vuosien välillä. Tavoitteena on tehdä niin puhdas ilmentymä kustakin vuodesta kuin mahdollista. Olemme fiilistelleet näitä viinejä parin vuoden ajan ja olemme todella innoissamme, kun viinit vuosikerran 2018 myötä rantautuvat tänne! Pähkinänkuoressa voidaan todeta, että Francescin viinit kuvastavat hienolla tavalla hänen persoonaansa; avoin, eloisa ja hauska.

Lisätiedot

Tuottaja

CELLER FRISACH

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

13,5%

Rypälelajikkeet

garnacha blanca

Luokittelu

Sertifioitu luomu

Osasto: