L’Alegria 2019

 
 

20.95€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku:  Intensiivinen tuoksu, josta erottaa eleganttia hedelmää ja hentoa mausteisuutta. Paletilla homma jatkuu runsaan hedelmäisenä. Mausteista erotat kanelia ja muskottia ja aromimaailmassa on runsaasti kirsikkaa, luumua ja vadelmaa. Nätti hapokkuus tukee hienosti maltillista tammitusta ja saattelee runsaanmakuisen paketin erittäin tasapainoiseen ja nautittavaan lopputulemaan.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet ovat kerätty keski-iältään 90-vuotiaista köynnöksistä yhdeltä tarhalta. Las Brunas -tarhan köynnökset kasvavat n. 900 metrin korkeudessa ja ovat ns. puskaviinejä, joita hoidetaan biodynaamisen mallin mukaisesti ilman keinotekoista kastelua. Maaperä tarhoilla on sekoite savi- ja kalkkiperäistä hiekkamaata, jonka joukossa on suuria kivilohkareita. Rypäleet kerätään käsin 10 kilon laatikoihin ja kuljetetaan kellariin, jossa niitä kylmämaseroidaan kahden asteen lämmössä  kolmen päivän ajan. Tämän jälkeen rangat erotellaan sekä rypäleet murskataan ja viini siirretään terästankkeihin ns. esifermentaatioon kolmeksi päiväksi. Alkoholikäyminen tapahtuu raskalaisessa tammessa, jonka jälkeen viini jatkaa kypsymistä vanhoissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan. Viiniä ei kirkasteta eikä suodateta ja pullotuksen yhteydessä siihen tehdään pieni rikkilisäys.

Ruokasuositus: Monenlaisten liharuokien kaveri. Kokeile esimerkiksi runsaasti maustetun lihapadan kumppanina. Välimeren eväät toimivat laajalla skaalalla vinkun rinnalla.

BRUNO MURCIANO

Caudete de las Fuentes, Utiel-Requena, Espanja

Bruno Murcianon nimeä kantava pieni artesaanitila sijaitsee Caudete de las Fuentesin kylässä läntisessä Utiel-Requenassa, Valencian maakunnassa. Ennen siirtymistä täysipainoisesti viinin valmistuksen ja -viljelyn pariin, toimi Bruno sommelierina muun muassa Pariisissa ja Lontoossa. Näiltä vuosilta on myös peräisin vuoden sompan titteli Espanjassa vuodelta 2008. Bruno tunnettiin jo sommerlieraikoina nimeomaan Bobal-rypäleen lähettiläänä sekä puolestapuhujana, joten ei ole sattumaa, että valtaosa hänen omasta tuotannostaan keskittyy nimenomaiseen lajikkeeseen. Brunon veli José Luis vastaa tilalla tarhatyöstä Brunon hoitaessa kellaria.

Vuonna 2009 veljekset hankkivat 6 hehtaaria vanhoja Bobal-tarhoja Caudete de las Fuentes kaupungin laitamilta. Nämä tarhat muodostavat ehdottomasti tuotannon kulmakiven. Näiden lisäksi Murcianon perheellä on ollut muutama palsta sieltä täältä omistuksessa toistasataa vuotta, joilla on viljelty laajalla skaalalla paikallisia lajikkeita. Alueelle tyypillisesti tarhat sijaitsevat verrattain korkealla, 600-900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tarhatyössä biodynaamisen viljelyn malli on vahvasti läsnä ja kellarissa Bruno toimii ”vanhanaikaisilla” metodeilla. Maaperä tarhoilla on hiekkamaata, josta osa on kalkkiperäistä. Bobalin lisäksi tarhoilla kasvaa tunnetuimmista lajikkeista Mersegueraa, Garnachaa ja Moscatelia sekä paikallisista Marisanchoa, Royalia ja Crujideraa. Kaikki työ tarhoilla tehdään käsin ja kellarissa viinit kypsyvät vanhoissa tammitynnyreissä sekä sementtitankeissa. Uutta tammea kellarissa ei käytetä ja valtaosa tynnyreistä päätyy veljesten kellariin käytettyinä tutulta tuottajalta Riojasta ja Bierzosta.

Bobal on pitkään nauttinut hiukan huonosta maineesta, joka osittain selittyy pienten, pieteetillä tekevien tilojen edustaessa erittäin pientä osaa koko Utiel-Requenan viinintuotannossa. Osittain myöskään laatu ei ole kummoinen, johtuen vahvasti rypäleiden verrattain epätasaisesta kypsymisestä ja tätä kautta suuresta laatuvaihtelusta. Alueella on lähes 6000 rypäleiden viljelijää, mutta omalla nimellä viiniä pullottavia ainoastaan vajaa sata. Alueen viinit ollaankin yleisesti liitetty bulkkituotantoon ja vientimarkkinat ovat vuosikausia olleet pitkälti isojen cooperatiivien tuotantoa täynnä. Murcianon veljekset kuuluvat pieneen vähemmistöön, jotka aidosti uskovat lajikkeen potentiaaliin ja laatuun. He haluavat omalla työllään alleviivata alueen ainutlaatuisen terroirin potentiaalia ja näkevät laadukkaat Bobalit samalla viivalla monien Espanjan tunnetuimpien alueiden huippuviinien kanssa. Veljesten viinit tarjoavatkin fressin tuulahduksen Utiel-Requenasta ja tuovat nätisti alueen laatupotentiaalin esille.

Lisätiedot

Tuottaja

BRUNO MURCIANO

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

14%

Rypälelajikkeet

bobal

Luokittelu

Sertifioitu luomu

ALKON TUOTENUMERO
Osasto: