Las Blancas 2018

 
 

20.95€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku:  Tuoksu antaa sitrusta, kukkaisuutta ja kypsää makeaa hedelmää. Kuiva maku on täynnä aprikoosin, omenan ja sitruksen aromeita, johon sekoittuu hunajaa sekä miellyttävää paahteisuutta. Mukava hapokkuus tasapainottaa viiniä nätisti ja lopputuloksena on monikerroksinen ja hyvässä balanssissa oleva paketti.

Alkuperä ja viininvalmistus: Maaperä tarhoilla on kalkkiperäistä hiekkamaata. Tarhat sijaitsevat n. 750 metrin korkeudessa ja ovat iältään 50-70 vuoden ikäisiä.  Tarhoja hoidetaan luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti, biodynaamista kalenteria seuraten. Rypäleet kerätään käsin 10 kilon laatikoihin ja kuljetetaan kellariin, jossa niitä kylmämaseroidaan kahden asteen lämmössä päivän ajan. Alkoholikäyminen tapahtuu teräksessä, jonka jälkeen viini kypsyy kuuden kuukauden ajan puoliksi terästankeissa ja puoliksi useamman vuoden ikäisissä ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viini kirkastetaan painovoimalla ja pullotuksen yhteydessä siihen tehdään pieni rikkilisäys.

Ruokasuositus: Moniulotteinen viini, jonka rinnalla esimerkiksi runsaan makuiset grillatut kalat ja merenelävät toimivat saumattomasti yhteen.

BRUNO MURCIANO

Caudete de las Fuentes, Utiel-Requena, Espanja

Bruno Murcianon nimeä kantava pieni artesaanitila sijaitsee Caudete de las Fuentesin kylässä läntisessä Utiel-Requenassa, Valencian maakunnassa. Ennen siirtymistä täysipainoisesti viinin valmistuksen ja -viljelyn pariin, toimi Bruno sommelierina muun muassa Pariisissa ja Lontoossa. Näiltä vuosilta on myös peräisin vuoden sompan titteli Espanjassa vuodelta 2008. Bruno tunnettiin jo sommerlieraikoina nimeomaan Bobal-rypäleen lähettiläänä sekä puolestapuhujana, joten ei ole sattumaa, että valtaosa hänen omasta tuotannostaan keskittyy nimenomaiseen lajikkeeseen. Brunon veli José Luis vastaa tilalla tarhatyöstä Brunon hoitaessa kellaria.

Vuonna 2009 veljekset hankkivat 6 hehtaaria vanhoja Bobal-tarhoja Caudete de las Fuentes kaupungin laitamilta. Nämä tarhat muodostavat ehdottomasti tuotannon kulmakiven. Näiden lisäksi Murcianon perheellä on ollut muutama palsta sieltä täältä omistuksessa toistasataa vuotta, joilla on viljelty laajalla skaalalla paikallisia lajikkeita. Alueelle tyypillisesti tarhat sijaitsevat verrattain korkealla, 600-900 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tarhatyössä biodynaamisen viljelyn malli on vahvasti läsnä ja kellarissa Bruno toimii ”vanhanaikaisilla” metodeilla. Maaperä tarhoilla on hiekkamaata, josta osa on kalkkiperäistä. Bobalin lisäksi tarhoilla kasvaa tunnetuimmista lajikkeista Mersegueraa, Garnachaa ja Moscatelia sekä paikallisista Marisanchoa, Royalia ja Crujideraa. Kaikki työ tarhoilla tehdään käsin ja kellarissa viinit kypsyvät vanhoissa tammitynnyreissä sekä sementtitankeissa. Uutta tammea kellarissa ei käytetä ja valtaosa tynnyreistä päätyy veljesten kellariin käytettyinä tutulta tuottajalta Riojasta ja Bierzosta.

Bobal on pitkään nauttinut hiukan huonosta maineesta, joka osittain selittyy pienten, pieteetillä tekevien tilojen edustaessa erittäin pientä osaa koko Utiel-Requenan viinintuotannossa. Osittain myöskään laatu ei ole kummoinen, johtuen vahvasti rypäleiden verrattain epätasaisesta kypsymisestä ja tätä kautta suuresta laatuvaihtelusta. Alueella on lähes 6000 rypäleiden viljelijää, mutta omalla nimellä viiniä pullottavia ainoastaan vajaa sata. Alueen viinit ollaankin yleisesti liitetty bulkkituotantoon ja vientimarkkinat ovat vuosikausia olleet pitkälti isojen cooperatiivien tuotantoa täynnä. Murcianon veljekset kuuluvat pieneen vähemmistöön, jotka aidosti uskovat lajikkeen potentiaaliin ja laatuun. He haluavat omalla työllään alleviivata alueen ainutlaatuisen terroirin potentiaalia ja näkevät laadukkaat Bobalit samalla viivalla monien Espanjan tunnetuimpien alueiden huippuviinien kanssa. Veljesten viinit tarjoavatkin fressin tuulahduksen Utiel-Requenasta ja tuovat nätisti alueen laatupotentiaalin esille.

Lisätiedot

Tuottaja

BRUNO MURCIANO

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

13%

Rypälelajikkeet

malvasia, macabeo, marisancho, moscato, merseguera

Luokittelu

Sertifioimaton biodynaaminen

ALKON TUOTENUMERO

909642