Riesling Handcrafted 2019

 
 

19.69€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku:  Syvä, kultainen cloudy väri. Huumaava tuoksu antaa Risukan parhaita puolia: reilusti sitruksia, kepeää kukkaisuutta ja hienostunutta hedelmää. Maku on intensiivinen ja erittäin hienostunut, hedelmäinen ja mineraalinen samanaikaisesti. Tyylillisesti viini on lähempänä pariskunnan Vorgeschmack -sarjaa kuin Strasser Weinbergeä, jossa kielen päällä aistii jäännössokeria. Handcrafted -sarjan viineissä pääosaa näyttelee tyylikäs mineraalisuus ja raikkaus.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet kerätään käsin lokakuun alussa Kamptalin kuuluisilta palstoilta, kuten Gaisbergiltä, Wechselbergiltä ja Haselista, joiden kivinen ja liuskekiven muodostama maaperä on optimaalinen riesling ja grüner veltliner -lajikkeille. Alueen mikroilmasto ja suuret maaperän vaihtelut jopa muutamien askelien välillä luovat erinomaiset olosuhteet mielenkiintoisten ja upeiden viinien tuottamiseen. Viinin käyminen on jaettu siten, että 80% viinistä käy terästankeissa ja 20% viinistä isoissa tammitynnereissä kuorien kanssa. Käyminen tapahtuu ilman lisättyä hiivaa ja se kestää 4 kuukautta. Viiniä ei ole suodatettu eikä kirkastettu lainkaan, joten lopputulema on kauniin ”cloudy”. Viiniin lisätään ainoastaan pieni määrä sulfiitteja, 20mg/litra, pullotuksen yhteydessä.

Ruokasuositus: Monipuolinen ruokaviini, joka toimii erityisen nätisti aasialaisten makujen kanssa. Myös perinteiset ranskalaisen keittiön kalaruoat pelittävät viinin seurassa!

MARTIN & ANNA ARNDORFER

Strass, Kamptal, Itävalta

Martin ja Anna Arndorfer, viehättävä nuoripari Itävallan ehkä kuuluisammalta viinialueelta, Kamptalista. Molemmat ovat nimekkäiden viinitalojen omistajien jälkeläisiä, Anna Steiningerin perheestä ja Martin luonnollisesti Arndorferin suvun vesa. Viininteossa pariskunta seuraa kuitenkin omaa näkemystä, kunnioittaen juuriaan. Niitä todella löytyy, sillä Arndorferin tilan historia ulottuu vuoteen 1777 ja omalla nimellä vinkkua on tehty 1826. Tämän ajanjakson valossa voidaankin sanoa, että viinintekijöinä Anna ja Martin ovat nuoria, sillä heidän yhteinen oma vuosikertansa oli 2002. Tätä ennen oppia haettiin muun muassa Italiasta, jossa Martin työskenteli vuosia Serena Palazzolon ja Fabrizio Iulin kanssa. Serenan kanssa työskennellessä syntyi arvostus tammikypsytettyihin valkkareihin ja Fabrizian myötä tuli oppi luonnonmukaiseen meininkiin ja viininvalmistukseen. Molempien viinien sanotaankin olevan klassisten alueiden viinejä, jotka ovat kaukana tyypillisestä ja valtavirrasta. Tätä samaa fraasia voidaan helposti käyttää Arndorferien vinkuista.

Martin ja Anna uskovat, että yksityiskohdat ja niiden tarkka punnitseminen tuottaa parasta mahdollista laatua viinien suhteen. He kokevat olevansa artisaaneja – ellei jopa taiteilijoita. Martin ei esimerkiksi ennen rieslingin sadonkorjuuta mittaa sokeripitoisuuksia, vaan luottaa täysin omaan visioonsa rypäleiden ja tulevan viinin balanssin suhteen. Olennaista on, että viinit eivät koskaan ole liian hedelmäisiä tai alkoholisia, vaan elegantteja ja tasapainossa.

Pienehköllä tilalla on hallussaan n. 16 hehtaaria tarhoja, enimmäkseen Strass im Strassertalen kylässä. Tarhoilla vannotaan biodynaamiseen viljelyn malliin ja voidaankin todeta, että viinit tehdään juuri tarhoilla, ei kellarissa. Maaperä on moninaista ja tämä heijastuu upealla tavalla viineihin. Vuosi vuodelta pariskunta on toteuttanut itseään entistä voimakkaammin ja tätä nykyä voidaan puhua todellisesti low intervention-tyylistä. Kellaria on vuosien saatossa uusittu isosti ja vaikka vanhat tammitynnyrit näyttelevätkin tärkeää osaa Martinin viininteossa, on näiden viereen ilmestynyt paljon muun muassa pieniä, vain n. 80 litran terästankkeja. Näissä päivänvalon näkevät uudet cuveet, joita pariskunta on lähivuosien aikana vienyt pulloon saakka kiitettävän määrän. Kokonaisvuosituotanto huitelee tätä nykyä 70 000 pullon paikkeilla.

Muutaman vuoden kokemuksella voimme todeta, että jokaisen sadonkorjuun jälkeen viineistä paljastuu ehdottomasti uusia puolia ja viineille ominainen tyyli vahvistuu entisestään. Iso suositus!

Lisätiedot

Tuottaja

Arndorfer

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

11%

Rypälelajikkeet

Riesling

Luokittelu

Sertifioimaton biodynaaminen

ALKON TUOTENUMERO

921552

Osasto: