SCHANK

 
 

44.60€

Tulosta tuotekortti

Tuotekuvaus

Tuoksu ja maku: Fressi tuoksu antaa sitrusta, kevyttä mausteisuutta ja päärynää. Paletilla viinin runsas hedelmäisyys ja hapokkuus yhdistyvät hienosti eloisaksi paketiksi. Tuoksun antama aromimaailma toistuu myös paletilla ja mukaan hyppää hiukan omenaa ja greippiä. Mineraalinen ote siivittää viinin runsaan pitkään jälkimakuun. Juotavuus on tässä viinissä todella kohillaan.

Alkuperä ja viininvalmistus: Rypäleet kerätään käsin Kamptalin kuuluisilta palstoilta, kuten Gaisbergiltä, Wechselbergiltä ja Haselista, joiden kivinen ja liuskekiven muodostama maaperä on optimaalinen grüner veltliner ja müller-thurgau -lajikkeille. Alueen mikroilmasto ja suuret maaperän vaihtelut jopa muutamien askelien välillä luovat erinomaiset olosuhteet mielenkiintoisten ja upeiden viinien tuottamiseen. Grüneristä 60% käy teräksessä alkoholikäymisen ja 40% siitä kuorien kanssa sementissä. Müller-thurgau käy teräksessä ja se kypsyy pienissä 90 litran terästankeissa 5 kuukauden ajan. Käymiset tapahtuvat ilman lisättyä hiivaa. Viiniä ei ole suodatettu eikä kirkastettu lainkaan, joten lopputulema on kauniin ”cloudy”.

SCHANK on Soilin kundien ja Arndorferin parikunnan yhteistyön tulos. Maistoimme pariin kertaan tankkinäytteitä ja näiden pohjalta syntyi blendi, joka eroaa makumaailmaltaan selkeästi pariskunnan muusta rangesta. Kantavana ajatuksena oli tehdä viini, joka ilmentää ajatustamme nautittavasta viinistä, jonka valmistusprosessi on mahdollismman riisuttu. Samalla viini ilmentää Kamptalin ja nimenomaan Strassin kylän ainutlaatuista fiilistä. Martinista ja Annasta on vuosien yhteistyön saatossa tullut ystäviä ja ensimmäistä omaa viiniä miettiessä oli selvää, että halusimme tehdä tämän nimenomaan heidän kanssaan yhteistyössä. Nimi SCHANK tulee Itävallan sanasta ”Schankwein”, joka tarkoittaa talon viiniä. Jokaisella tavernalla oli aikoinaan oma Schankweininsa. Tässä meidän flinda. Kooltaan pullo on klassinen ja kätevä 2 litran paketti.

Ruokasuositus: Monipuolinen viini, joka toimii oivallisesti ilman ruokaa. Sushi, sashimi ja kevyen mausteiset kala- ja kasvisruoat toimivat myös nätisti viinin rinnalla.

Martin ja Anna Arndorfer, viehättävä nuoripari Itävallan ehkä kuuluisammalta viinialueelta, Kamptalista. Molemmat ovat nimekkäiden viinitalojen omistajien jälkeläisiä, Anna Steiningerin perheestä ja Martin luonnollisesti Arndorferin suvun vesa. Viininteossa pariskunta seuraa kuitenkin omaa näkemystä, kunnioittaen juuriaan. Niitä todella löytyy, sillä Arndorferin tilan historia ulottuu vuoteen 1777 ja omalla nimellä vinkkua on tehty 1826. Tämän ajanjakson valossa voidaankin sanoa, että viinintekijöinä Anna ja Martin ovat nuoria, sillä heidän yhteinen oma vuosikertansa oli 2002. Tätä ennen oppia haettiin muun muassa Italiasta, jossa Martin työskenteli vuosia Serena Palazzolon ja Fabrizio Iulin kanssa. Serenan kanssa työskennellessä syntyi arvostus tammikypsytettyihin valkkareihin ja Fabrizian myötä tuli oppi luonnonmukaiseen meininkiin ja viininvalmistukseen. Molempien viinien sanotaankin olevan klassisten alueiden viinejä, jotka ovat kaukana tyypillisestä ja valtavirrasta. Tätä samaa fraasia voidaan helposti käyttää Arndorferien vinkuista.

MARTIN & ANNA ARNDORFER

Martin ja Anna uskovat, että yksityiskohdat ja niiden tarkka punnitseminen tuottaa parasta mahdollista laatua viinien suhteen. He kokevat olevansa artisaaneja – ellei jopa taiteilijoita. Martin ei esimerkiksi ennen rieslingin sadonkorjuuta mittaa sokeripitoisuuksia, vaan luottaa täysin omaan visioonsa rypäleiden ja tulevan viinin balanssin suhteen. Olennaista on, että viinit eivät koskaan ole liian hedelmäisiä tai alkoholisia, vaan elegantteja ja tasapainossa.

Pienehköllä tilalla on hallussaan n. 16 hehtaaria tarhoja, enimmäkseen Strass im Strassertalen kylässä. Tarhoilla vannotaan biodynaamiseen viljelyn malliin ja voidaankin todeta, että viinit tehdään juuri tarhoilla, ei kellarissa. Maaperä on moninaista ja tämä heijastuu upealla tavalla viineihin. Vuosi vuodelta pariskunta on toteuttanut itseään entistä voimakkaammin ja tätä nykyä voidaan puhua todellisesti low intervention-tyylistä. Kellaria on vuosien saatossa uusittu isosti ja vaikka vanhat tammitynnyrit näyttelevätkin tärkeää osaa Martinin viininteossa, on näiden viereen ilmestynyt paljon muun muassa pieniä, vain n. 80 litran terästankkeja. Näissä päivänvalon näkevät uudet cuveet, joita pariskunta on lähivuosien aikana vienyt pulloon saakka kiitettävän määrän. Kokonaisvuosituotanto huitelee tätä nykyä 70 000 pullon paikkeilla.

Muutaman vuoden kokemuksella voimme todeta, että jokaisen sadonkorjuun jälkeen viineistä paljastuu ehdottomasti uusia puolia ja viineille ominainen tyyli vahvistuu entisestään. Iso suositus!

Lisätiedot

Tuottaja

ARNDORFER – Anna & Martin Arndorfer

Vuosikerta

2018

Alkoholiprosentti

11,5%

Rypälelajikkeet

grüner veltliner, müller-thurgau

Luokittelu

Sertifioimaton biodynaaminen

ALKON TILAUSNUMERO

914455

Osasto: