Viinit joulupöytään

Tänä päivänä yhä useampi haluaa nauttia joulupöydässä myös hyvästä viinistä. Hyvin valittu viini voi joko täydentää tai tasapainottaa jouluisia makuja, tehden niistä entistäkin herkullisempia.

Mutta mikä viini joulupöytään kannattaisi valita? Lue alta vinkkimme ja suosituksemme, joilla kruunaat jouluateriasi!

Aperatiiviksi 

Kuplat kuuluvat juhlahetkeen. Myös jouluna on mukava kohottaa maljaa ja rauhoittua yhdessä joulun viettoon. Aperatiivin tarkoituksena on juhlatunnelman lisäksi nostattaa myös ruokahalua.  

Perinteisin menetelmin valmistettu espanjalainen cava-kuohuviini toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Espanjan Kataloniassa Masachsin viinitalon valmistaman Chin Chin Cava Brutin hapokkuus nostattaa veden kielelle. Tyylikäs sitruksisuus ja hedelmäisyys täydentävät hyvin myös pieniä cocktailpaloja. 

Jouluisten alkupalojen seuraan sopii erinomaisesti myös pirskahteleva pet nat, joka on saanut käydä rauhassa pullotettuna ja kypsyä makua tuovan sakan päällä. Perinteisestä italialaisesta trebbiano-rypäleestä valmistettu runsaan hedelmäinen Pietramore Trebbiano Mèthode Ancestrale toimii loistavasti hapokkaampienkin makujen parina, mutta on herkullista myös sellaisenaan. 

Kalapöytään 

Kalapöytä on monelle jouluaterian kohokohta. Mikäli pöytään katetaan runsaasti rasvaisempia kaloja, kuten lohta, kannattaa viinistä hakea tasapainottavan hapokkaita ja raikkaita makuja. Happamat sillit puolestaan vaativat viiniltä enemmän hedelmäisyyttä ja jopa hieman makeutta. 

Raikkautta pöytään tuo ryhdikäs Xarmant Txakoli, joka saa upean mineraalisen, jopa suolaisen makunsa Baskimaan kalkkisesta maaperästä. Hieman täyteläisempi, mutta yhä raikas vaihtoehto on myöskin espanjalainen Bruno Murciano & Co Pieles Doradas, joka pärjää myös tuhdimmille mauille. 

Monipuoliseen kalapöytään nappivalinta on aromikas sauvignon blanc -rypäleestä valmistettu Muscàndia Deliri Floral, jonka kukkaiset ja sitruksiset aromit tekevät viinistä raikkaan kumppanin erilaisille kaloille ja äyriäisille, sekä myös muille kevyemmille ruokalajeille. 

Miellyttävän mausteinen itävaltalainen grüner veltliner ja riesling -rypäleiden sekoituksesta valmistettu Fink & Kotzian Mojo puolestaan on oiva valinta sillien ystävälle. Sopivan viinin parittaminen hapokkaille silleille voi olla haastavaa, mutta tässä mausteisen hedelmäisen viinissä on myös riittävästi jäännössokeria, jotta se ei kalpene hieman voimakkaampienkaan makujen rinnalla. 

Joulukinkulle 

Joulukinkun kaveriksi sopivat tyypillisesti hieman kevyemmät, marjaisat punaviinit, mutta tuhti kinkku ei jää myöskään hieman täyteläisemmänkään viinin jalkoihin. 

Suodattamaton espanjalainen Tragolargo Monastrell on parhaimmillaan vaaleiden lihojen, kuten kinkun ja myös kalkkunan kanssa. Marjaisesta raikkaudestaan huolimatta viinissä on kuitenkin herkullista runsautta, mikä tekee siitä moniulotteisen makunautinnon. 

Myös italiasta löytyy useita oivia kumppaneita kinkulle. Esimerkiksi marjaisan raikas muun muassa barbera ja nebbiolo -rypäleitä sekoittava Camparo Langhe Rosso Piemontesta on monipuolinen ruokaviini. Pietramore Montepulciano d’Abruzzo puolestaan on rotevampi vaihtoehto, jonka herukkaisen hapokkaan aromit tuovat ryhtiä aterialle. 

Aterian läpi 

Jos haluat valita vain yhden viinin joulupöytään, tulee viinissä olla raikkautta mutta myös riittävästi ryhtiä, jotta se ei kalpene aterian rinnalla.  

Itävaltalaisista grüner veltlinereistä löytyy usein raikkaan sitruksisuuden lisäksi myös trooppisten hedelmien ja mausteiden aromeja, minkä ansiosta se on mainio seuralainen niin kaloille kuin myös kalkkunalle, ja jopa kinkulle. Tästä oiva esimerkki on Fink & Kotzian Ried Hintern Dorf Grüner Veltliner. 

Samaa aluetta ja rypälettä edustaa myös hieman erilainen vaihtoehto: The Natural Orange. Tämä oranssiviiniksikin kutsutun viinityypin rypäleet ovat valmistuksen aikana saaneet olla pidemmässä kuorikontaktissa, mistä syntyy viinille paitsi kauniin oranssi väri myös kypsien hedelmien runsaita aromeja.   

Herkutteluun 

Jos jouluateriasi kruunaa jälkiruoka, yllätä vieraat tarjoamalla tänä jouluna hieman erilaista juomaparia. Keigetsu Yuzu Sake on ihastuttavan sitruksinen sake, joka on samaan aikaan makea mutta raikas. Suosittelemme etenkin hedelmäisille jälkiruoille! 

Moni avaa kuitenkin viinipullon ennemmin vasta myöhemmin jouluiltana, esimerkiksi sohvan nurkkaan käpertyessään tai juustolajitelman seuraksi. Tällöin viinikin saa usein olla hieman täyteläisempi ja runsaampi. 

Nebbiolo-rypäleen parhaita puolia esiin tuova Massimo Rivetti Avene Langhe Nebbiolo on tanniineiltaan miellyttävän pehmeä, mutta aromimaailmaltaan ihastuttavan intensiivinen ja runsas. Tämä kirsikkaisen mausteinen viini sopii nautittavaksi sellaisenaan tai juustojen kera. Helposti nautittava seuralainen on myös espanjalainen bobal-rypäleestä valmistettu Bruno Murciano Parajes del Cabriel, jonka aromeista voit löytää muun muassa kirsikkaa, mustikkaa ja lakritsia. 

Jos etsit ensisijaisesti juustoviiniä, suosittelemme hieman rotevampaa vierasta Espanjan Kastilia-Leónin alueelta. Maurodos Prima on tempranillo ja garnacha -rypäleiden sekoitus, tarjoten lämmittäviä tummien hedelmien ja vaniljan aromeja. Täyteläinen ja tanniininen viini loistaa voimakkaiden juustojen, kuten manchegon, gruyèren tai cheddarin kanssa. 

Suosituksistamme huolimatta uskomme, että paras viini joulupöytään on kuitenkin aina sellainen, josta itse pidät. Me Soil Wine Groupilla toivotamme kaikille hyvää ja herkullista joulua!