TUOTTAJA

DONIENE GORRONDONA - Itziar Bijan

Kuka

DONIENE GORRONDONA - Itziar Bijan

Paikka

Bakio, Espanja

Paikka (WooCommerce Attribute)

WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page

Tilan koko

15 hehtaaria, 80 000 pulloa vuodessa

Rypäleet

hondarrabi zuri, mune mahatsa

Rypäleet (WooCommerce Attribute)

WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page

Maaperä

kalkkikivi, merkeli

Viljely

luomu

Doniene Gorrondona on pieni, 1996 perustettu tila Bakion laaksossa, Baskimaassa. Tila on rakentunut ikivanhan maalaistalon ja viinitarhojen ympärille kolmen kaveruksen toimesta, jotka ovat palauttaneet pienen alueen nykyaikaan perinteitä kunnioittaen. Alue oli aikoinaan tunnettu viineistään, mutta vuosien saatossa tarhat unohdettiin ja jätettiin oman onnensa nojaan. Alueelta kotoisin oleva Itziar sai houkuteltua kaksi ystäväänsä Barcelonasta mukaan ja kolmikko Itziar, Adán ja Andoli aloittivat mittavat henkiinherättämistyöt tarhoilla. Tätä nykyä kolmikon naiskauneutta edustava Itziar vastaa pääosin viininvalmistuksesta kundien jeesiessä siellä täällä.

Tarhat sijaitsevat kauniilla paikalla, aivan Bakion laakson kärjessä, luoteiseen kaartuvalla amfiteatterilla, jonka ansiosta myös Biskalanlahden leppoisat merituulet puhaltavat tarhojen läpi. Samalla pohjoisessa oleva vuori
suojaa paikkaa Atlantin suuremmilta vaikutteilta. Maaperä tarhoilla on pääasiassa liuskekiveä ja savea ja tarhat ovat istutettu klassiseen pergola-tyyliin, jotta ilmavirta kulkeutuu mahdollisimman hyvin tarhojen läpi ja estää home- ja sienikasvustojen kehittymistä. Juuri pergola (tendone) yhdessä ainutlaatuisen sijainnin kanssa mahdollistaa alueelle muuten äärimmäisen hankalasti toteutettavissa olevan luomuviljelyn. Äärimmäinen kosteus onkin suurin taudinaiheuttaja alueella ja paikka on yksi hankalimmista paikoista luomuviljelylle. Viinitarhoja lannoitetaan erittäin kevyesti ja tarhojen ikääntyessä tarhojen maaperän muokkauksesta luovutaan. Myöskään keinokastelua ei käytetä. Tämän lisäksi kellarissa viinit fermentoidaan luonnollisilla hiivoilla ja sulfiittien kanssa ollaan maltillisia lisäyksen olessa vain 20-40mg/litra.

Tarhoja on tätä nykyä yhteensä 12 hehtaaria, joista yksi hehtaari on yksi viimeisiä punaisen pre-phylloxera hondarrabi beltzan tarhoja. Muuten homman nimi on ehdottomasti hondarrabi zuri. Talo on tunnettu raikkaan txakolinan lisäksi pitkään kypsyneistä valkoviineistä sekä omasta tislaamosta, joka on piskuinen old school -laitos kahdeksalla pannulla, josta saadaan grappan tyylistä orujoa. Vuosituotanto huitelee n. 50 000 pullon paikkeilla tislaamo mukaan luettuna.

Parikymmentä vuotta jatkunut intensiivinen työ maistuu viineissä, joiden voi todellakin sanoa ilmentävän tätä ainutlaatuista terruñoa hienolla tavalla. Viinit tarjoavat mahdollisuuden tutustua hiukan tuntemattomamman, mutta perinteikkään viinialueen meininkiin erittäin mallikkaasti!

Tutustu tuotteisiin:

Bakio, Espanja

Txakoli Blanco

17.90