MAURER - Oszkár Maurer
Subotica, Serbia
Subotica, Serbia
15 hehtaaria, 50 000 pulloa vuodessa
olaszrizling, bakator, ezerjó, pirosmagyarka, szeremi zöld, kekfrankos, kadarka
cabernet sauvignon, kadarka, kekfrankos, muscat hamburg
lössi, savi, liuskekivi
biodynaaminen
Oszkár Maurer viljelee 15 hehtaaria maata Serbian pohjoisosassa Szerémségissä, aivan Unkarin rajan tuntumassa. Hän on neljännen sukupolven viininviljelijä ja jatkaa sukutilansa perinteikästä meininkiä aluetta ja ympäristöä kunnioittaen.
Maurerin suvun perintö on alkujaan nykyisellä Itävallan alueella Salzburgissa. He muuttivat Itävalta-Unkarin monarkian aikaan eteläiselle hallintoalueelle, joka silloin oli vielä Unkaria. Matka rajalle ei ole pitkä tänäkään päivänä, sillä viinitila sijaitsee vain noin 30 kilometrin päästä Unkarin rajasta. Tarhat jakautuvat kahdelle eri alueelle, joista 6 hehtaaria sijaitsee Szabadkassa, aivan Unkarin ja Serbian rajan eteläpuolella. Loput 9 hehtaaria ovat Fruška Goran vuoristoalueella Syrniassa, joka sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Belgradista ja rajautuu Tonava-joelle pohjoisessa. Alue tunnetaan nimellä ”Serbian jalokivi” ja sen suojeltu kansallispuisto monine uhanalaisina ja harvinaisine eläin- ja kasvilajineen on vaikuttava matkailukohde. Myös viininviljely kukoistaa alueella ja muinaisen Pannonian meren viljavien maisemien hedelmällinen maa, runsas vesistö, lievästi aaltoilevat rinteet ja leuto ilmasto luovat suotuisat olosuhteet Vitis Viniferan kasvattamiseen. Tarhat ovat käytännössä kokonaan vapaat kemiallisista lannoitteista ja torjunta-aineista. Oszkár on vienyt tuotantoa vuosien saatossa entistä enemmän luonnonmukaiseen suuntaan, mutta tarhat ovat ainiaan olleen vapaita kaikesta, mikä saattaisi imeytyä maahan ja vaikuttaa kasvien hyvinvointiin. Yhtä vahva painopiste on paikallisten alkuperäislajikkeiden vaalimisella ja tarhoilla viljelläänkin lähinnä Furmintia, Bakatoria, Kövidinkaa, Szerémi Zöldia, Olaszrizlingia ja Mézes Fehéria ja Kadarkaa. Köynnökset ovat vanhoja, nuorimmatkin jo kunnioitettavan 45-vuoden iän saavuttaneita. Perheen kruunun jalokivi on ehdottomasti maailman vanhin Kadarka-tarha, joka on istutettu vuonna 1880. Kaikki tarhatyö tehdään perinteiden mukaisesti käsin sekä hevosten avulla.
Kellarissa viinit käyvät spontaanisti ilman lisäyksiä. Terroirien antamat aromit halutaan säilyttää koskemattomina alusta loppuun. Tynnyrikypsytys kuuluu olennaisena osana tilan viineihin, joskaan uutta tammea ei käytetä. Kaikki kellarin tynnyrit ovat unkarilaista alkuperää. Suurin osa viineistä tehdään nykyisin kokonaan ilman rikkilisäystä ja Oszkár puhuukin paljon kuorikontaktin merkityksestä nollasulfiittiviinejä tehdessä. Viinit saavat osakseen myös pitkän kypsytyksen ja useimmiten ensimmäiset vuosikerrat päätyvät pulloon vasta pitkällä keväällä. Serbian lisäksi Oszkár työskentelee intohimoisesti myös monien nuorempien viininvalmistajien kanssa, jotka jakavat tietojaan ja mainostavat Keski-Euroopan Pannoniaa yhtenä Euroopan vanhimmista viinialueista, jonka potentiaali on vielä suurella yleisöllä tavoittamatta. Maurerin viinejä maistaessa tähän ajatukseen on helppo yhtyä, sillä viinien monimuotoisuus ja herkullisuus on aistittavissa heti ensisiemauksesta lähtien.