TUOTTAJA

DOMAINE ALAIN MATHIAS - Carole & Bastian Mathias

Kuka

DOMAINE ALAIN MATHIAS - Carole & Bastian Mathias

Paikka

Épineuil, Burgundi, Ranska

Paikka (WooCommerce Attribute)

WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page

Tilan koko

7 hehtaaria, 40 000 pulloa vuodessa

Rypäleet

chardonnay

Rypäleet (WooCommerce Attribute)

WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page

Maaperä

savi, hiekka

Viljely

biodynaaminen

Domaine Alain Mathiaksen tarina alkoi 1980-luvun alussa, kun tilan nykyisen isännän Bastienin isä osti puolikkaan hehtaarin verran palstoja Épineuilista. Hän oli työskennellyt aikansa tarhoilla kahdelle tuottajalle, kun ajatus omasta tilasta alkoi konkretisoitua. Tila on luotu lähestulkoon tyhjästä, sillä olemattomien tarhojen lisäksi Alainilla ei ollut myöskään kellaria käytössään. Pari ensimmäistä vuotta hän myikin rypäleensä eteenpäin, ennen kuin eteen osui vanha louhos, josta tuttu maanviljelijä halusi luopua. Tälle paikalle rakentui parin vuoden aikana Domaine Alain Mathiaksen kellari sekä koti. Tila sijaitsee Tonnerressa, Chablis’n itäpuolella. Tätä nykyä tuon vetovastuussa ovat pariskunta Bastien ja Carole.

Bastien sanoo tilan seikkailun alkaneen kunnolla vuonna 1988, jolloin tilan ainoa Chablis voitti Pariisissa viinimessuilla kultamitalin. Vaikka nykyisellään prenikat ja mitalit eivät ole tilan tavoitteena, oli isälle voitto osoitus siitä, että hän on valinnut oikean tien. Tila on toiminut täysin luonnonmukaisesti koko sen historian ajan ja sertifikaatin alla viinit ovat olleet vuodesta 2013. 2015 Carolen ja Bastienin hypästessä puikkoihin siirtyi tila entistä luonnonmukaisempaan suuntaan myös kellarityössä, jossa muun mauassa viinien suodatuksesta ja filtteröinnistä luovuttiin. Vaikka nuorella pariskunnalla onkin paljon ideoita viininvalmistuksen suhteen, niin pohjimmiltaan he haluavat jatkaa ja kunnioittaa tilan historiaa sekä Bastienin isän arvoja ja työtä. Yhteensä tarhoja tilalla on nykyisin 7 hehtaarin verran.

Vuodesta 2015 alkaen pariskunta on pyrkinyt uudistamaan tilan tynnyrivarastoa ja sitä on täydennetty vähitellen uusilla materiaaleilla: keramiikka- ja terracotta-amphorat hallitsevat entistä suurempaa osaa talon kellarissa. Tila on aina keskittynyt viinien pitkään ikäännyttämiseen ja uusien kypsytysmateriaalien myötä viinit saavat entistä moniulotteisemman ja pitkään säilyvän muotonsa ja luonnollinen suodatus on esimerkiksi amphoroiden myötä helpottunut.

Oman tuotannon lisäksi ja selviytyäkseen kovista satoa tuhoavista sääoloista tila luo vähitellen myös pientä kauppatoimintaa. Maison Mathias -viinien valmistukseen valitaan ja ostetaan muiden paikallisten viininviljelijöiden rypäleitä ja mehuja, jotka pariskunta vinifioi loppuun tilan kellarissa. Kyseessä on tulevaisuuden projekti, jossa tarkoitus on tehdä selkeästi tilan klassisia viinejä kokeellisempia mehuja.

Tämän vielä suhteellisen tuntemattoman tilan viinit ihastuttavat rakenteellisuudellaan ja energisyydellään ja ne kestävät varastointia vuosikausia. Yhtä lailla ne avautuvat lasissa upeasti ja jos joskus avatun pullon onnistuu säästämään seuraaville päiville, pääsee toden teolla aistimaan Chablis’n viinien monimuotoisuuden ja kauneuden.

Tutustu tuotteisiin:

Épineuil, Burgundi, Ranska

Chablis 1er Cru Vau de Vey (tilapäisesti loppu)

37.00

Épineuil, Burgundi, Ranska
DOMAINE ALAIN MATHIAS
Épineuil, Burgundi, Ranska

Petit Chablis

26.90