GIANLUIGI LANO
Treiso, Piemonte, Italia
Treiso, Piemonte, Italia
10 hehtaaria, 40 000 pulloa vuodessa
nebbiolo, barbera, dolcetto, freisa
barbera
kalkkiperäinen merkeli, hiekka
sertifioitu luomu
Gianluigi, Daniela ja Samuele Lano pyörittävät pientä Treison eteläpuolella. Gianluigi peri isältään kolmen hehtaarin verran tarhoja yhdessä askeettisen viinilän kanssa vuonna 1993. Hänen isänsä oli vuosikymmeniä myynyt rypäleet paikalliselle osuuskunnalle, mutta Gianluigilla oli palava halu perheen nimeä kantavien viinien tekemiseen ja hän muuttikin tilan toimintaa radikaalisesti. Samalla hänestä tuli eräänlainen hiljainen edelläkävijä samanhenkisten viljelijöiden keskuudessa.
Tarhatyö oli jo hänen isänsä aikana luonnonmukaista, mutta tähän on kiinnitetty entistä enemmän huomiota vuosien saatossa. Luomusertifiointi valmistui vuonna 2018, mutta perheen viljelystandardit ovat huomattavasti tätä syvemmällä kuin synteettisten lannoitteiden tai rikka-kasvien torjunta-aineiden välttämiseen. Viiniköynnösten välissä oleva peittoviljely saa kesäaikaan kasvaa vapaasti ja köynnösrivien välejä leikataan vain ajoittain ravinteiden palauttamiseksi maaperään. Tarhoja ei myöskään kynnetä koskaan ja tarhatyössä ei käytetä lainkaan luonnollisia lannoitteita eikä sallita minkäänlaista käsittelyä heinäkuun ensimmäisen viikon jälkeen, millä halutaan varmistua erityisen puhtaasta sadonkorjuusta. Vaihtoehdon kuparille perhe on löytänyt levästä, jota he käyttävät luonnollisena keinona hometauteja vastaan. Kaikki toiminta tähtää siihen, että terve maaperä luo viiniköynnöksille maltillisemman mikroilmaston, vähentää kasvien vesistressiä ja lisää ravinteiden imeytymiselle tärkeiden mikro-organismien elämää.
Kellarissa Gianluigin tavoitteenaa on yksinkertaisuus luonnon omilla ehdoilla. Viinit käyvät natiivihiivoilla pääasiassa alkoholikäymisen sementissä ilman lämpötilakontrollia. Kypsytys on jaettu eri kokoisten sementtitankkien ja vanhojen tynnyreiden välillä. Sulfiittien käyttö on äärimmäisen vähäistä ja sitä käytetään vain pullotukseen tai ”rack and return” -toimintaan. Kaikki viini pullotetaan ilman kirkastusta tai suodatusta. Tuloksena on syvän tekstuurisia viinejä, joissa yhdistyvät Piemonten tumman hedelmäinen intensiteetti ja perinteisen viininvalmistuksen tuomat monimuotoiset ominaisuudet.