TUOTTAJA

LES CHAIS DU PORT DE LA LUNE - Laurent Bordes & Annica Landeis-Haapa

Kuka

LES CHAIS DU PORT DE LA LUNE - Laurent Bordes & Annica Landeis-Haapa

Paikka

Bordeaux, Ranska

Paikka (WooCommerce Attribute)

WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page

Tilan koko

30 000 pulloa vuodessa

Rypäleet

semillón, chenin, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah

Rypäleet (WooCommerce Attribute)

WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page

Maaperä

kalkkikivi, savi, liuskekivi

Viljely

luomu

Bordeax’n -viinialueella on yhdet maailman vanhimmista perinteistä laatuviinien valmistuksessa, mutta viime vuosikymmenen aikana aluetta ei olla pidetty juurikaan kiinnostavana eikä etenkään innovatiivisena alueena. Kaukana ovat ne ajat, kun alueelle tyypillisiä viinejä pyrittiin jäljittelemään ympäri maailman 1980-luvun loppupuolella. Aivan viime vuosien aikana Bordeaux on kuitenkin nostanut selkeästi päätään ja uusien sukupolvien raikas ote on nostanut kiinnostusta uuteen kukoistukseen. Laurent Bordesin tavoitteena onkin nostaa perinteisiin juurtuneen ympäristön kiinnostavuutta tuoden klassisiin toimintamalleihin uutta näkökulmaa. Hän näkee Les Chais de Port de la Lune -projektin kuvaamassa historiallisen kaupungin uudistumista urbaanissa ja yhtenäisessä maassa, jossa kohtaamme myös uudenlaisia haasteita. Toiveena on samalla luoda ympäristö, joka lisää ihmisten vuorovaikutusta ja keskustelua viiniteollisuuden ympärillä. Tarkoituksena ei ole kilpailla nykyisten talojen kanssa, vaan tuoda esille epätyypilliset ja vaihtoehtoiset mallit; tehdä laadukkaita ranskalaisia viinejä kaupungin keskustassa alueen ulkopuolisista rypäleistä.

Syntyperäinen bordeaux’lainen Laurent on opiskellut viinintekoa – ja viljelyä synnyinkaupungissaan ja aloitti uransa viinien parissa 2003 Côtes de Bourgin viinialueella. Tämän jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Napa Valleyssa, Burgundissa sekä Loiressa. Veri veti kuitenkin takaisin synnyinseuduille, jolloin syntyi myös ajatus omasta tuotannosta. Rajallisten varojen puitteissa hänen oli kuitenkin keksittävä jotain, sillä kalliiden viljelymaiden hankkiminen ei ollut vaihtoehto. Tässä vaiheessa mukaan projektiin hyppäsi myös Annica Landeis-Haapa, Suomessa syntynyt ja vuodesta 2007 Ranskassa asunut ja opiskellut viinilakien asiantuntija ja lakinainen. Hän on tutkinut tarkasti nimenomaan Bordeauxin -alueen viininviljelyn historiaa ja rakastuttuaan kaupunkiin, haluaa hän olla mukana olla antamassa nykyaikaista ilmettä yhdelle maailman viinipääkaupungeista. Annica on hoitanut projektin aloitusrahoitusta sekä yhdessä Aquitanisin, Bordeaux Métropolen julkisen asuntotoimiston ja Platau-yhdistyksen kanssa pannut Port de la Lunen kellariprojektin alkuun. Voidaankin puhua todella urbaanista viinilästä, sillä viininvalmistus ja kellarointi on toteutettu kaupungin keskustaan, kerrostalon kahteen alimpaan kerrokseen. Vaikka viiniä on näkynyt aina isosti kaupungin kuvassa, ovat tarhat ja tilat sijainneet kauempana kuluttajien katseilta. Viininvalmistuksen ollessa näin kaupungin keskiössä pääsevät paikalliset myös tutustumaan tarkemmin prosessiin ja keskustelemaan aiheesta Laurentin ja Annican kanssa. Juuri vuorovaikutuksen lisääminen on ollut alusta saakka yksi projektin tavoitteista.

Rypäleet viineihin ostetaan ympäri Ranskaa Laurentin ja Annican ystäviltä, jotka ovat sitoutuneet luonnonmukaiseen viljelyyn. Valtaosa rypäleistä tulee Loiren, Beaujolais’n, Languedocin ja tietenkin Bordeauxin alueilta. Kaikki viinit tehdään alusta loppuun pienessä kerrostalokellarissa, joka myös tarkoittaa pieniä tuotantomääriä. Kellarityössä Laurent puhuu vähäisen intervention puolesta ja viinejä ei juurikaan suodetella tai kirkasteta. Hän korostaa rypäleiden alkuperän täydellistä läpinäkyvyyttä ja haluaa viininvalmistuksessa kunnioittaa alkuperäterroiria. Vaikka blendeissä saattaakin olla kolmen eri alueen rypäleitä, on kombinaatio aina tarkan arvioinnin tulos ja rypäleiden vuosikertojen vaikutus on tärkeä osa prosessia. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei täysin saman blendin viiniä tehdä kahtena vuonna peräkkäin, vaan blendit elävät voimakkaasti vuosikertojen mukaan, kuten sato yleisestikin. Vaikka tuotanto onkin pientä, on se yhtä lailla kokeellista ja innovatiivista. Vin de France -nimetyksen alla olevat viinit tarjoavat Laurentille mahdollisuuden toteuttaa itseään täysillä ja lopputuloksena onkin valtavan moniulotteisia ja tyylikkäitä viinejä.

Tutustu tuotteisiin:

Bordeaux, Ranska

Caisse

21.90

Bordeaux, Ranska
LES CHAIS DU PORT DE LA LUNE
Bordeaux, Ranska

Distorsion

21.90