DOMAINE LIGIER - Hervé & Stéphane Ligier
Arbois, Jura, Ranska
WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page
12 hehtaaria, 60 000 pulloa vuodessa
chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau, pinot noir
WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page
savi, hiekka
luomu
Arbois, Jura
Domaine Ligierin viinitila sijaitsee aivan Juran sydämessä, Arboisin vehreillä rinteillä. Tila on verrattain nuori, sillä se on perustettu 1970-luvun alkupuoliskolla nykyisten isäntien Hervén ja Stéphanen vanhempien toimesta. Tätä nykyä tila hallinnoi noin kymmentä hehtaaria tarhoja, joista 8 hehtaaria ovat AOP Arboista, joiden tarhat ovat Arboisin sekä Villette les Arboisin kunnissa ja kaksi hehtaaria AOP Côtes du Juraa Buvillyn kunnassa.
Tarhojen maaperä on kauttaaltaan alueelle tuttua, ollen yhdistelmä savimaata sekä kalkkipitoista kerrosta. Yleisesti ottaen Bajocian kallioperäinen sekä mineraalipitoinen savimaa ovat Juran parhaita kasvualustoja tarhoilla ja perheen kaikki tarhat ovatkin kauttaaltaan istutettu näiden maaperien rinteille. Tarha-ala on jaettu lähes puoliksi valkoisten ja punaisten rypäleiden kesken. Chardonnay sekä Savagnin edustavat vaaleita lajikkeita ja paikalliset Trousseau ja Poulsard yhdessä kansainvälisen Pinot Noirin kanssa punaista osastoa. Veljekset arvostavat viininteossa lajikeviinejä ja klassiset tradition-sekoitukset loistavat poissaolollaan. Viinien tyyli on lineaarisen raikas ja hedelmärikas, joka ilmentää Juran ainutlaatuista terroiria puhtaan elegantilla tavalla. Tynnyrit topataan aina täyteen ouillé-tyylille ominaisesti ja perinteinen Juran Sous voile -makumaailma näyttäytyy ainoastaan veljesten Vin Jaune -viineissä.
Tilan tarhoja on hoidettu vuodesta 2002 luonnonmukaisin menetelmin, jolloin valmistui myös veljesten uusi kellari. 2000-luvun alkupuolella perhe toimi ranskalaisen lutte raisonnée -standardin alla, jossa rikkakasvien, sienitautien ja tuholaismyrkkyjen määrä tarhoilla on minimoitu ja niitä käytetään ainoastaan tarvittaessa. Kuitenkin viimeisten kymmenen vuoden aikana tila on ottanut seuraavan stepin kohti entistä luonnonmukaisempaa viljelymallia ja vuodesta 2015 alkaen tarhatyössä mukaan on tullut biodynaamisia menetelmiä. Keinotekoisia lannoitteita ei käytetä lainkaan ja tuholaistorjunnassa käytetään erilaisia kasviuutteita, joka osaltaan lisää köynnösten elinvoimaisuutta. Sadonkorjuu tehdään kokonaisuudessaan käsin ja ensimmäinen lajittelu rypäleille tehdään jo tarhoilla. Tämän jälkeen rypäleet kuljetetaan pienissä puulaatikoissa kellariin. Mehut käyvät aina luonnollisilla hiivakannoilla ja rikkilisäys tehdään vain pullotuksen yhteydessä. Perheen filosofian mukaan viinit tehdään ensisijaisesti tarhoilla ja kellarissa viineille annetaan aikaa kypsyä ja rauhassa herätä täyteen loistoonsa ennen niiden julkaisua.
Ligierin veljesten viinit edustavat klassista ja hiukan vähemmän koluttua viinialuetta upealla tavalla. Viinien nautittava tyyli ihastuttaa kerta toisensa jälkeen ja tarjoaa puhtaan sekä elegantin ilmentymän tästä kuvankauniista vuoristoisesta alueesta.