LAMORESCA - Filippo Rizzo
San Michele di Ganzaria, Sisilia, Italia
WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page
4 hehtaaria, 25 000 pulloa vuodessa
vermentino, carricante, nero d'avola, nerello mascalese, frappato
WooCommerce Product Field works only with WC Query (from JetEngine Query Builder) or on single product page
hiekka, savi, kalkki
luomu
Filippo Rizzo ja hänen vaimonsa Nancy tapasivat vuosia sitten, kun Filippo omisti ja piti pientä ravintolaa Belgiassa. Filippo oli tuolloin ensimmäisten joukossa, joka tarjosi ravintolassaan natural-viinejä Pariisin ulkopuolella. Intohimoinen suhtautuminen vähäisemmän intervention viineihin ja luonnonmukaiseen työskentelyyn oli syntynyt jo aiemmin. Hänen perheellään oli vahvat siteet Sisiliaan ja paikallisiin viinintekijöihin, joiden työskentelytapoihin Filippo pääsi tutustumaan jo nuorena. Vietettyään vuosia ravintoloissa ja vähittäiskaupassa Belgiassa, Filippo päätti palata Italiaan. Paluun myötä hän myös halusi seurata suurinta mielenkiinnon kohdettaan ja tulla viinintekijäksi.
Filippo ja Nancy ovat rakentaneet pienen Lamorescan 11 hehtaarin tilan täysin alusta saakka kahdestaan. Hankkiessaan tilukset, siellä oli ainoastaan 46 oliivipuuta sekä askeettinen maatalo. Nykyisellään viinitarhoille on omistettu reilu neljä hehtaaria, jonka lisäksi oliivipuita kasvaa reilun viiden hehtaarin alueella. Rakennuksia on vuosien saatossa kunnostettu ja samalla kun Filippo elvytti omia oliivitarhojaan ja viiniköynnöksiään, vietti hän useita vuosikertoja hyvän ystävänsä Frank Cornelissenin kanssa tekemässä viiniä korkealla Etnan rinteillä. Frank on myös ehdottomasti henkilö, joka antanut Filippon viininteolle suunnan ja toiminut mentorina hänelle.
Lamoresca on ainoa viinitila noin 50 neliökilometrin säteellä ja Filippo sanookin sen sijaitsevan keskellä ei mitään. Ainoa kiintopiste Sisilian ympäristöön on kaukana siintävä, juuri ja juuri kukkuloiden välistä näkyvä Etnan huippu. Tarkemmin ottaen tila sijaitsee Catanian provinssissa, Etnan ja Gelan välissä saaren eteläisen rannikon tuntumassa. Tarhat sijaitsevat noin 450 metrin korkeudessa meren pinnasta. Maaperä on kauttaaltaan kiinteää hiekkamaata, johon on sekoittunut kalsium- ja rautapitoista savimaata. Vanhat viiniköynnökset ovat sekoitus nero d’avolaa, grenachea ja nerocapitanoa (frappato) punaisista. Valkoisista lajikkeista tarhoilta löytää harvinaista vermentino corsoa ja roussannea. jotka kaikki työstetään ilman kemikaalien tai torjunta-aineiden apua. Viinit fermentoidaan luonnollisesti ilman lämpötilan säätöä ja rikkiä käytetään vain vähän ja vain, jos se katsotaan ehdottomasti tarpeelliseksi.
Filippo suhtautuu viinintekoon antaumuksella ja pyrkii yksinkertaisesti sanottuna valmistamaan parasta mahdollista viiniä, jonka jokainen vuosikerta sallii puuttumatta luonnon omaan kiertokulkuun. Nämä upeat terroir-viinit ovat täynnä ryhtiä, rakennetta, moniulotteisuutta sekä tasapainoa ja edustavat ehdotonta Sisilian huippua!